Hírek

2009.04.08. 06:00

Példamutatás spórolásból: nem csak a lakosságtól várnak áldozatokat

Ukrajnától Jamaikáig világszerte számos kormány és parlament igyekszik példát mutatni a gazdasági válság miatt szükségessé váló spórolással, és kezdte saját magán a megszorításokat. A krízis sok helyen adott lendületet az államigazgatás költséghatékonyabbá tételét célzó, általánosabb törekvéseknek is.

VGO - Beöthy Ákos

Az eddig talán legdrasztikusabb lépést az állami vezetők javadalmazásának megkurtítására Ukrajna tette meg. Március elején a parlament a fizetések 50 százalékos csökkentéséről döntött az államszolgák igen széles körében: 2010 elejéig félpénzből kell megélnie az államfőnek, a miniszterelnöknek és helyetteseinek, a parlament elnökének és valamennyi képviselőnek. A felezés kiterjed továbbá az elnöki és a miniszterelnöki hivatal munkatársaira, a parlamenti adminisztrációra, a nemzetbiztonsági és a védelmi hivatal tisztviselőire, az önkormányzati vezetőkre és helyetteseikre, valamint a bírósági, ügyészségi és rendőrségi vezetőkre is.

A szlovén kormány még a tavalyi év végén döntött arról, hogy a miniszterek és államtitkárok fizetése az idén 3-4 százalékkal csökken. Danilio Tuerk államfő azonnal jelezte, hogy önmaga és hivatala számára is hasonló mérséklést javasol. Tuerk egyúttal bejelentette, hogy külföldi utazásait is megritkítja az idén, 15 százalékos megtakarítást remélve. A szlovén parlament azután márciusban saját tagjaira, valamint közel 2000 közszolgára érvényes, 4 százalékos bércsökkentésről határozott a 2009 április és 2010 április közötti időszakra.

Az állami vezetők önmérsékletére a világ távolabbi részein is találunk példát. Bruce Golding jamaikai miniszterelnök a héten jelentette be, hogy az idén 15 százalékkal alacsonyabb fizetéssel is beéri, lemondva egyúttal az áprilistól beütemezett 7 százalékos emelésről is. Golding a parlamenti képviselőket 10 százalékos mérséklés elfogadására szólította fel, és közölte, hogy az ország mintegy 40 ezer közalkalmazottjánák idei bérét befagyasztja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!