Hírek

2009.06.21. 10:41

Tudnivalók a júliustól változó áfa és a jövedéki adóról

Július 1-jével emelkedik az áfa 25 százalékra, nő az üzemanyagok, az alkoholtartalmú italok és a cigaretta jövedéki adója, az üzemanyagoknál megszűnik a biotartalom szerinti adódifferenciálás.

MTI eco

Az általános forgalmi adó (áfa) általános kulcsa július 1-jétől 5 százalékponttal, 20-ról 25 százalékra emelkedik, ez alól kivételt képeznek a tej és a tejtermékek, az ízesített tej, a gabona, a liszt, a keményítő vagy tej felhasználásával készült termékek, továbbá a távhőszolgáltatás, ezek esetében az adókulcs 18 százalék lesz.

 A távhőszolgáltatás adókulcsa azonban előbb július 1-jétől 25 százalékra emelkedik, leghamarabb augusztus 1-jétől lesz 18 százalék, ugyanis a távhő kedvezményes áfakulcs alá sorolását az Európai Bizottságnak előzetesen engedélyeznie kell.

A 18 százalékos kulcs alá tartozik júliustól a tej (ideértve a sűrített tejet, illetve a cukrot vagy más édesítőanyagot tartalmazó tejet, a laktózmentes tejtermékeket is, míg az anyatej továbbra is mentes az adó alól), a tejszín, a tejfök, az író, az aludttej, a joghurt, a kefír, a vaj, a sajt, a túró, a nem cukorral, hanem valamely más ízesítőszer (például növényi adalékok, kakaó) hozzáadásával előállított ízesített tej (például a vaníliás, kakaós, karamellés tej, a szójatej), a tejpor. Az úgynevezett reggeli italok és a margarin áfája 25 százalék lett. Az új, kedvezményes kulcs terheli a kenyeret és az egyéb pékárukat is, vagyis 18 százalékos kulccsal adózik a kenyér (ideértve a cukor-, tejzsír-, szaharóz-, glukóz- és gluténmentes fajtákat is), a kétszersült, a pirított kenyér, a kifli, a zsemle, a gabonapehely, a pászka és egyes ostyatermékek, a kakaós csiga (de például a mézeskalács áfája 25 százalék).

Az időszakos elszámolású ügyletek esetében, azon elszámolási időszaknál, amely 2009. július 1-jét megelőzően lezárul, még a 20 százalékos mértéket kell alkalmazni, függetlenül attól, hogy a fizetés esedékessége később van. Elsődleges jogügyletek esetében a 2009. július 1-jét megelőzően fizetett előlegek 20 százalékos áfakulccsal adóznak, a 25 százalékos adó csak az előleggel csökkentett vételárrészt terheli. Ha az ellenértéket elszámolási időszakonként fizetik meg, akkor a 2009. július 1-je előtt lezáruló elszámolásokra - például távközlési szolgáltatásnál - kizárólag a 20 százalékos adómértéket lehet alkalmazni, akkor is, ha fizetni csak június 30. után kell. A június 30-a utánra áthúzódó elszámolásoknál - például bérleti díj esetén - szintén 20 százalék az áfa, ha a fizetési esedékesség július 1-je előttre esik.

 A június 30-a utánra áthúzódó elszámolások - például az elektromos áram díjának - áfája megosztottan 20 és 25 százalék, ha kifizetésük június 30-át követően esedékes, mégpedig olyan arányban, amilyen arányban az áthúzódó időszak naptári napjai július 1-je előttre és utánra esnek. Az üzemanyagok (az ólmozott és az ólmozatlan benzin, a petróleum, valamint a tüzelő-, a fűtőanyag és az üzemanyag célú gázolaj) jövedéki adója ezer literenként egységesen 5.500 forinttal emelkedik, ami literenként - az új 25 százalékos áfa hatásával együtt - 6,90 forintos árnövekedést jelent. Az alkoholtartalmú italok jövedéki adója 6-7 százalékkal nő július 1-jétől.

Az alkoholtermékek jövedéki adója a jelenlegi 236 ezer forintról 251 ezer forintra, a bérfőzésben előállított gyümölcspálinka adója a mostani 118 ezerről 125.500 forintra, a söré 540-ről 575 forintra, az egyéb boré 8 ezerről 8.550 forintra, a pezsgőé 12.200-ról 12.950 forintra, míg a köztes alkoholtermékeké 18.800-ról 20.100 forintra emelkedik. A cigaretta tételes adója ezer szálanként 140 forinttal nő.

A jövedékiadó-minimum mind a cigaretták (5,4 százalék), mind pedig a fogyasztási dohányok (10,7 százalék) esetében növekedik, ennek következtében az ezer szálankénti cigaretta adóminimum 15.175 forintról 16 ezer forintra, míg a fogyasztási dohány és a finomra vágott fogyasztási dohány esetén a kilogrammonkénti adóminimum 6.070 forintról 6.720 forintra emelkedik. A jövedéki adó új mértékeinek hatályba lépésekor készleten lévő adózott jövedéki termékek után a készletérték jövedékiadó-emelésből adódó különbözetét általános forgalmi adóként nem kell befizetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!