Hírek

2009.10.26. 08:58

A Jobbik házi zenekara vezeti a MAHASZ eladási listát

A Jobbik "házi zenekarának" tartott Hungarica együttes vezeti a MAHASZ lemezeladási listáját.

Inforádió

Lévai Balázs zeneszakértő az InfoRádiónak adott interjújában elmondta, az utóbbi években eltűnt a hazai rockzenéből a politikai tartalom, ezt pótolják az ilyen együttesek. Hozzátette, a lemezeladási statisztika azért is alakulhat így, mert a Hungarica-rajongók a lemezek megvásárlásával támogatják a zenekart, és kevésbé másolják illegálisan az albumokat.

A rendszerváltás után a könnyűzenéből eltűnt a politikai tartalom, mert 1989 után már nem volt értelme a sorok közé bújtatott gondolatnak - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó zeneszakértő, aki azonban hozzátette: a kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején olyan zenei irányzat indult el, amelynek tagjai tudatosan vittek a szövegekbe politikai tartalmakat.

A magyar rockzenében egy jobboldali irányultság figyelhető meg. Az ide besorolható zenekarok (mint például a Hungarica és a Kárpátia) nagyon tudatosan építik fel image-üket, például azzal, hogy nem szerepelnek a kereskedelmi médiában.

Ennek a magatartásnak van egyfajta legendaképző ereje is, hiszen azt sugallja, hogy a zenekart csak koncerten lehet látni - véli a zeneszakértő, aki szerint ez a legenda ahhoz is hozzájárul, hogy nagyobb mértékben fogynak az albumaik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!