Hírek

2009.10.26. 16:22

A Szahara napsütése láthatja el Európát energiával

A Nap két hét alatt annyi energiát sugároz a Földre, amennyit a glóbusz egy éven keresztül fogyaszt. A grandiózus Desertec program célja, hogy a Szahara forróságát használja fel az európai háztartások ellátására.

Világgazdaság Online

400 milliárd eurós beruházás szükség ahhoz, hogy megépüljenek a Desertec naperőművei. Ez lehet minden idők legnagyobb napenergia projektje és hamarosan meg is kezdődhet a megvalósítás, ha húsz német vállalat a tervek szerint bejelenti az erre a célra alakított konzorcium létrehozását – írja a NewScientist nyomán a Világgazdaság Online.

A csoport az energiaipari cégektől a pénzügyi szektor tagjaiig foglal magába cégeket, többek között az E.ON-t az RWE-t, a Siemenst és a Deutsche Bankot. A tervek szerint a most megépítendő kapacitás 2050-re Európa energiaszükségletének 15 százalékát látja el. Teljesítmény száz szénerőműének felel majd meg. Az energiát szállító nagy teljesítményű vezetékek a Marokkó-Spanyolország, Tunézia-Olaszország, Algéria-Franciaország, Líbia-Görögország és Egyiptom-Törökország útvonalon szállítják majd a elektromosságot úgy, hogy a veszteség maximum tíz százalék lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!