Hírek

2009.10.17. 17:56

Az IMF segítségére szorulhat az egykori mintaország

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére szorulhat Írország, ha a jövő évi költségvetésben nem sikerül megfelelő mértékű kiadáscsökkentést érvényesíteni - erre tett utalást a szombati Financial Times idézete szerint az ír kormány egyik tagja.

MTI Eco

Mary Harney egészségügyi miniszter, korábbi miniszterelnök-helyettes - a költségvetési reformok egy fő szószólója - a londoni gazdasági napilap beszámolója szerint azt mondta: az ír állam kiadásai hetente 500 millió euróval (csaknem 135 milliárd forinttal) haladják meg a bevételeket, ami fenntarthatatlan. - Ha a kormány nem tudja megtenni a szükséges intézkedéseket, majd jönnek mások, például az IMF, és egyik napról a másikra meghozzák e döntéseket - mondta az ír politikus.

Írország az euróövezeti alapító tagállamok közül elsőként süllyedt recesszióba, és valószínűleg a legsúlyosabb visszaesést lesz kénytelen elszenvedni a fejlett ipari térségen belül: az IMF becslése szerint az ír gazdaság teljesítménye a 2010-zel záruló három évben összesen 14 százalékkal zuhan.

Az ír közfinanszírozás elsősorban a korábban hatalmasra duzzadt ingatlanszektor összeomlását szenvedi meg, ez ugyanis óriási adóbevétel-kiesést okoz.

Független gazdasági elemzők előrejelzései szerint Írország államháztartási hiánya még a kormány által javasolt jelentős kiadáscsökkentéssel együtt is meghaladhatja a hazai össztermék (GDP) 12 százalékát 2010-ben.

A Financial Times szerint a jövő évi költségvetés lesz a legkeményebb az önálló ír állam 88 éves történetében.

A recesszió és a hatalmas gazdaságélénkítő, valamint banki tőkepótló programok nyomán más magasan fejlett gazdaságok is súlyos hiányokkal küszködnek. Nagy-Britanniában az idei pénzügyi év költségvetése 12,4 százalékos rekorddeficittel számol, az Egyesült Államok szövetségi költségvetése pedig 10 százalékos, szintén példátlan hiánnyal zárta az elmúlt pénzügyi évet.

A világ legnagyobb hitelminősítője, a Standard & Poor''s március végén megvonta Írországtól a lehető legjobb, "AAA" szuverén adóskockázati besorolást, és a cég azóta még egyszer leminősítette az ír adósságot, amelynek besorolása most "AA".

Az S&P a második, júniusban bejelentett leminősítés indoklásában azt jósolta, hogy a nettó ír államadósság-ráta középtávon a GDP-érték 100 százaléka fölé emelkedik.

Májusban egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings is megvonta Írországtól az elit "AAA" adóskockázati besorolást, szintén az adósságráták meredek emelkedésére hivatkozva.

Az S&P nemrég - hatalmas nemzetközi piaci visszhangot kiváltó lépéssel - stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra változtatta az "AAA" szintű brit szuverén adóskockázati besorolás kilátását is, ugyancsak azzal az indokkal, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok mellett a brit nettó államadósság középtávon elérheti a GDP-érték 100 százalékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!