Hírek

2009.10.24. 11:02

Az üvegbeton után itt a pixelbeton

Újfajta fényáteresztő, úgynevezett pixelbetonnal lép a napokban piacra a korábban hasonló találmányával nemzetközi ismertségre szert tett Losonczi Áron.

Népszabadság - Világgazdaság Online

A feltaláló a Népszabadságnak elmondta: a Litracon pXL-re keresztelt újdonság hazai sajtóbemutatóját a jövő héten tartják a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, míg a termék nemzetközi premierje november elején Párizsban, a Batimat építőipari kiállításon lesz. Az újdonság forgalmazását a jövő év elején kezdhetik meg.

A pXL különlegessége, hogy elődjéhez, a Litraconhoz képest nem optikai szálak, hanem egy speciális műanyag idom csapjai vezetik át a fényt a betonon. Losonczi hangsúlyozta: az új termék megjelenése eltér az eddig ismert Litraconétól. Többek között ezért sem tekinti az alaptermék, a Litracon konkurenciájának, sokkal inkább egy új elemnek a cég termékpalettáján.

A pixelbetonban felhasznált műanyag elemek, valamint az egyszerűbbé váló gyártástechnológia miatt ugyanis a most debütáló termék jóval olcsóbb lesz az eddigi fényáteresztő betonnál: a tervek szerint kevesebb, mint felébe kerül majd a korábbi változaténak.

Losonczi szeretné, ha a nagyüzemi gyártás elindulásával rövid időn belül négyzetméterenként 100 ezer forint alá lehetne szorítani az árat. Ez szerinte abszolút versenyképes lenne, mert így a pixelbeton már a nemeskövek, például a márvány vagy a gránit árkategóriájába kerülne.

A feltalálónak a gyártásról sikerült megállapodnia a hódmezővásárhelyi Csomiép Kft.-vel. A cég az ipari jellegű előállításhoz szükséges beruházásokat már elkezdte, jelenleg a próbagyártás és a termék tesztelése folyik - írja a Népszabadság.

A Csomiép idén két Magyar Termék Nagydíjat kapott: mindkettőt a vasúti építkezéseken lehet használni.

A fényáteresztő betonról és feltalálójának történetéről többet itt olvashat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!