Hírek

2009.10.16. 08:40

Bajnai: fél év alatt előbbre jutottunk, mint gondoltam

Bajnai Gordon a kormányzás átvételekor nem várta, hogy fél év alatt ennyi mindent el tud érni az ország. A miniszterelnök annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy hat hónapja állt fel az általa vezetett kabinet.

MTI

"A meghozott intézkedések között sok olyan van, amelyek jellemzően csak később fordulnak termőre, lassabban mutatkoznak meg az eredményeik, de azt tapasztalom, hogy hamarabb sikerült visszaszereznünk a bizalmat és messzebbre jutottunk a válságból kivezető úton, mint azt fél éve reméltem" - összegezte a kormányfő.
 

Példaként említette, hogy ma a nemzeti valuta negyven forinttal erősebb az euróhoz képest, mint a kormányzás kezdetekor, ami 1,7 millió devizahitelesnek nyújt könnyebbséget a részletek fizetésében. Álláspontja szerint mostanra Magyarország kockázatát teljesen átértékelték a befektetők, amit az is mutat, hogy a válság előtti szint alá esett az a kockázati kamat, amit a külföldi hitelezők felé kell fizetni.
 
Bajnai Gordon a bizalom visszatérésével kapcsolatban utalt több, a magyar gazdaság helyzetéről nemrégiben megjelent pozitív hangvételű, független külföldi elemzésre. Az Európai Bizottság pedig épp a napokban értékelte a korábbinál feljebb Magyarországot az államháztartás fenntarthatóságának szempontjából. Egy másik elemzés szerint hazánk lehet az első, aki bevezetheti az eurót a közép-európai régióban Lengyelország és Csehország előtt. Feltéve, ha az ország ezen a pályán marad és nem esik a demagógia, a felelőtlen osztogatás hibájába - tette hozzá.
 
Úgy fogalmazott: Magyarország a saját kezébe vette sorsának irányítását és fájdalmas döntésekkel, de jelentős, érdemi fordulatot ért el a gazdaságban. Az ország elindult kifelé egy olyan válságból, ami nagyon könnyen a mélybe ránthatta volna - vélekedett. Hangsúlyozta, hogy a válságnak még nincs vége. Amíg a munkahelyek száma újra nem növekszik, addig nem beszélhetünk a válság végéről - tette hozzá.
 
A miniszterelnök a legfontosabb feladatnak a költségvetés elfogadását tartja. A 2010-es büdzsé nem egyszerű takarékossági csomag, és nem is csak egyszerűen választ talál arra a pokoli nehéz kérdésre, hogyan lehet egy hónappal kevesebb bevételt elosztani úgy, hogy közben ne romboljuk le, amit felépítettünk, hanem még világos prioritásokat is szab - közölte. Bajnai Gordon hangsúlyozta: a jövő évi költségvetés elfogadása teszi lehetővé, hogy Magyarország ne egyszerűen csak túlélje a válságot, hanem egy tartós növekedési pályára álljon.
 
Arra a kérdésre, mit gondolt a Fidesz azon terveiről, amelyek a költségvetés takarékossági intézkedéseit is visszavonnák, azt válaszolta: az a kérdés, hogy ezt a Fidesz miből tenné meg. "Amit mondanak az felelőtlenség. A Magyarország iránti bizalom mértéke attól is nagyban függ, hogy mit mondanak azok, akik kormányozni szeretnének" - szögezte le.
 
Ezzel kapcsolatban elmondta: az elmúlt hetek során Amerikában vagy Angliában leggyakrabban azt a kérdést tették fel neki, hogy mi lesz, ha a következő kormány mindent visszacsinál. "Erre a legnehezebb választ adni. Csak azt tudom mondani ilyenkor, hogy a józan ész azt diktálja, hogy az 1,7 millió devizahiteles emberrel szemben senki nem meri megtenni, hogy visszabontsa, amit elértünk. Könnyű lesz ígérgetéssel elfelejtetni jövő áprilisig, hogy hol tartottunk tavasszal, milyen mértékű veszélyben volt az ország, de én abban bízom, hogy a magyar szavazók elég bölcsek lesznek erre emlékezni" - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!