Hírek

2009.10.30. 14:44

Bajnainak árulkodott az MSZOSZ

Nyílt levélben panaszkodott a munkavállalói szervezet a bértárgyalások állásáról a kormányfőnek

Hampl Márta

Tapodtat sem haladt előre a tárgyalás folyamata a jövő évi minimálbérek összegéről az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén. Érdekegyeztetés helyett ugyanis Pataky Pétert, és az MSZOSZ-t szidta a kormányzati, és a munkáltatói oldal a szervezet nyílt levele miatt. Bérek ügyében nem sikerült megállapodni, a korengedményes nyugdíjba vonulást illetően azonban meglágyult a kormány: 1 évvel kitolják a foglalkoztatáspolitikai eszköz intézményének fennmaradását.

A várakozásokkal ellentétben jottányit sem haladt előre a jövő évi minimálbérekről szóló tárgyalás az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén. Tárgyalás helyett ugyanis a kérdőre vonás jegyében telt el a tanácskozás, amelynek mindvégig a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), valamint annak elnöke, Pataky Péter volt a célpontja.

A kormányzati, valamint munkaadói oldal felháborodását az vívta ki, hogy az MSZOSZ nyílt levelet küldött Bajnai Gordon miniszterelnöknek, amelyben gyakorlatilag árulkodott az OÉT bértárgyalásának eddigi sikertelenségéről. Az MSZOSZ október 22-én fordult a miniszterelnökhöz, mert szerintük a kormányfő személyes közreműködése nélkül nincs reális esély a 2010-es minimálbérről, illetve a bérajánlásokról szóló megállapodásra. Az MSZOSZ szerint ugyanis a „kormány karosszékben ülve, kívülállóként asszisztál a bértárgyalásokhoz”.  Ráadásképp, a nyílt levél szerint a személyi jövedelemadó sávhatárainak eltolása „teljesen szétzilálta a nettó kereseteket”.

Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint azonban tévedés a keresetek szétzilálásáról beszélni, amikor a sávhatárok eltolása a 2 millió forintos havi jövedelmekig nettó keresetnövekedést fog eredményezni. Az MSZOSZ levelében megfogalmazott észrevételeket egyébként mind a kormányzati, mind pedig a munkáltatói oldal visszautasította.

Ha a bérekről nem is, a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról sikerült érdemi vitát folytatni a feleknek. A kormányzati oldal ajánlása szerint ugyanis 1 évvel megnyúlna a korengedményes nyugdíjazás intézménye. Ez azt jelenti, hogy egészen 2010. december 31-ig lehetne még egyezséget kötni korengedményes nyugdíjba vonulásra.

A munkavállalói oldal szerint azonban ez még mindig nem elég, megítélésük szerint a korengedményes nyugdíj intézményét határozatlan időre kell fenntartani. Sőt, a kormány által megszabott korlátozást – miszerint csak az 1953 január 1-je előtt született, 40 év szolgálati idővel rendelkező munkavállaló élhet ezzel a lehetőséggel – is eltörölnék a munkavállalók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!