Hírek

2009.10.22. 10:40

Baloldali liberálisok, buddhista tanító – Új pártok az SZDSZ romjain

Mind több politikai formáció próbál benyomulni az SZDSZ felmorzsolódásával, illetve a liberális gondolatokra fogékony közönség apátiájával körülírható "viszonylag légüres" politikai térbe. Miután az elmúlt hónapokban a Retkes Attila-féle "új SZDSZ" - és az MDF is - a nemzeti liberálisok felé mozdult el, rögtön felbukkant egy-egy jelentkező középen, illetve a baloldalon – írja a Népszabadság.

Népszabadság

A Retkes-féle "új SZDSZ" a Népszabadság birtokába jutott Újratervezés címet viselő stratégia szerint szakítana a pártra szerintük eddig jellemző elitista, jozefinista vonallal, és a "gazdagok arrogáns pártja" helyett a tisztességes versenyt és az esélyegyenlőséget képviselné a kartellekkel, monopóliumokkal szemben. A stratégia szerint a plebejus liberális SZDSZ-nek azt kell képviselnie, hogy a szabadság nem kevesek privilégiuma, hanem mindenki jussa.

A stratégia (a párt választási programjának váza) egyik érdekes megállapítása, hogy három új liberális párttal számol. Ezért sem nevezi célszerűnek a névváltoztatást, mondván, nem a cégért kell átfesteni, hanem a stíluson változtatni. A stratégia egyik jóslata bevált: novemberben két új párt bont zászlót. Tegnapi hír: Kovács Kálmán vette át az SZDSZ kül- és nemzetpolitikai kabinetjének vezetését Szent-Iványi Istvántól, aki nagyköveti kinevezése miatt lemondott párttisztségeiről – olvasható a Népszabadságban.

Napokon belül saját honlappal - az alapítók, támogatók listájával, politikai nyilatkozattal és alapszabállyal - jelentkezik, november elején pedig nemzetközi sajtótájékoztató keretében bont zászlót a Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA). A "valódi baloldali liberális párt" egyik alapítója Ungár Klára, aki a nyáron lépett ki az SZDSZ-ből, s az alapítók közt van Sértő-Radics István, Uszka - szintén volt SZDSZ-es - polgármestere, továbbá értesüléseink szerint, Baráth Endre szociológus, Garai Róbert színész, Ráduly Emil muzeológus, de van köztük buddhista tanító, mikrobiológus, restaurátor és egyetemi hallgató is.

A támogatók közt van többek közt Bán Zsófia, Bódis Krisztina és Kárpáti Péter írók, Dés Mihály irodalmár, Ranschburg Jenő pszichológus, Semjén András közgazdász. Ungár Klára elmondása szerint már az utolsó szakasznál tartanak, és csak azért nem álltak még nyilvánosság elé, mert a bíróság még nem jegyezte be őket. A SZEMA indulna a következő választáson; programjukat Ungár szerint már korrektúrázzák

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!