Hírek

2009.10.03. 07:56

Brazília egész éjjel ünnepelte a hárommilliárdos olimpiáját

Rio de Janeiro rendezheti a 2016-os nyári olimpiát – így döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság koppenhágai közgyűlése. A hír hallatára a dél-amerikai városban spontán karnevál kezdődött.

Világgazdaság Online - MR1-Kossuth Rádió

Meglepetés a NOB szavazáson: a nagy esélyesnek tartott Chicago az első körben elvérzett a 2016-os olimpiáért zajló harcban, de Tokió sem élte meg a harmadik kört, amelyikbe Rio de Janiero és Madrid jutott be.

Az utolsó fordulóba, így az előzetesen a két legkevésbé esélyesnek tartott spanyol, illetve brazil város jutott be. Rio de Janeiro győzelme egyben azt is jelenti, hogy Dél-Amerika először rendezhet olimpiát.

A szavazás első fordulójában Madrid 28, Rio de Janeiro 26, Tokió 22, Chicago 18 szavazatot kapott, ezért esett ki az amerikai város. A második körben Rio de Janeiróra 46-an, Madridra 29-en, Tokióra 20-an voksoltak, míg a döntő szavazáson 66-32-re nyert Rio de Janeiro.

A koppenhágai terem brazil fele zokogva ünnepelt a Magyar Rádió híradása szerint viszont a spanyolok csak bámultak maguk elé. Rio de Janeiro rendezheti tehát a 2016-os nyári olimpiát, először rendezik a játékokat Dél-Amerikában.

A riói tengerparton különleges karnevál kezdődött, a BBC helyszíni tudósítója arról adot hírt, hogy az emberek a munkahelyüket otthagyva özönlenek a Copacabanára.

Pedig az olimpia nem lesz olcsó mulatság a dél-amerikai bulifővárosnak: a 33 helyszínből tíz van készen, nyolcat kell felújítani, két stadion készül kifejezetten a játékok kedvéért, hat sportág pedig ideiglenes létesítményben versenyez majd.

A tervezett rendezési költségvetés 2,82 milliárd dollár. A NOB-támogatás a teljes bevétel 31 százaléka lesz, a hazai hirdetési bevételt 570 millió dollárra tervezik. A szerényebb szponzori lehetőségek és a várhatóan alacsonyabb jegybevétel miatt 692 millió dolláros állami garancia is támogatta a pályázatot.

A Rio-i pályázatban 48 ezer szoba szerepel, csakhogy ennyire nincs szüksége a játékok után a városnak, ezért 13 ezer szállodai szoba mellett 25 ezer szobát újonnan épülő lakóparkokban kínálnak, 8500 szobát tengerjáró hajókon terveznek, és lesz 1700 szoba apartmanszállókon is.

NOB egyik magyar tagja, Aján Tamás úgy tapasztalta, hogy ennyire kiélezett küzdelem még sosem folyt olimpiarendezésért, mint most. Szerinte mind a négy város nagyon komolyan felkészült, de a pénteki prezentációban Rio és Madrid volt a legjobb, ők tartották a leghatásosabb bemutatót. Ajánt meglepte, hogy már az első körben búcsúzott és csupán 18 voksot kapott Chicago, Madridon pedig sokat lendített Juan Antonio Samaranch beszéde.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!