Hírek

2009.10.13. 15:34

Egy pók, ami vadászik, de vegetáriánus

A Bagheera kiplingi igazi különlegességnek számít a világ 40 ezer pókfaja között, ez az állat ugyanis főként növényekkel táplálkozik, igaz, ezek megszerzéséhez vadász taktikát vet be.

Világgazdaság Online

A most felfedezett faj Közép-Amerikában él és mindössze akkora, mint egy felnőtt kisujj körme. A pennsylvaniai Villanova Egyetem kutatója szerint a Bagheera kiplingi az első ismert pókfaj, amelynek elsődleges táplálékául növények szolgálnak – írja a LiveScience nyomán a Világgazdaság Online.

A Bagheera kiplingi egész életét egész életét akácfákon tölti és a többi pókhoz hasonló vadász képességekre van szüksége ahhoz, hogy elkerülje a növényt őrző hangyákat. Hogy ne kerüljön bajba, gyakran változtat irányt és pókfonalat használ menekülési útvonalként. 

A mexikói pók populáció vizsgálata szerint ezek az állatok táplálékuk 90 százalékát a levelekből szerzik, a fennmaradó 10 százalékot lárvák és nektár teszik ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!