Hírek

2009.10.13. 12:32

Egyre több a csaló a közösségi oldalakon

A közösségi oldalak egyre népszerűbbek az internethasználók körében, és ezt a csalók is megpróbálják kihasználni – áll az E-Commerce Times internetes lap összeállításában.

Világgazdaság

Az ilyen jellegű oldalakon azóta nőtt meg a visszaélések száma, amióta nemcsak a számítástechnikai „szakértők”, hanem az átlagos internetezők is egyre nagyobb számban használják ezeket a szolgáltatásokat. A két legnépszerűbb visszaélés a felhasználói fiókok eltulajdonítása, illetve a „megszemélyesítés”. A csalók például Bill Gates vagy éppen a közgazdasági Nobel-díjas Paul Krugman nevében hoztak létre felhasználói fiókokat a Twitteren.

A visszaéléseket azonban nem csak illegális módszerekkel lehet elkövetni. A felhasználók a közösségi oldalakon olyan jellegű információkat osztanak meg akár idegenekkel is, amelyeket eddig csak a család, illetve a közeli barátok ismertek. Az olyan adatok összegyűjtésével, mint a megadott szülőváros vagy iskola, a csalók adatbázisokat építhetnek, amelyekkel könnyen elkövethetnek visszaéléseket, mivel ezek az adatok szerepelhetnek ellenőrző kérdésként például az elektronikus banki szolgáltatásoknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!