Hírek

2009.10.04. 18:06

Elengedik az adót a szicíliai sárlavina károsultjainak

Egy ideig nem kell adót fizetniük és hitelt törleszteniük a sárlavina sújtotta szicíliai térség lakóinak. Ezt vasárnapi helyszíni látogatásán az olasz miniszterelnök jelentette be. Silvio Berlusconi új lakóházak gyors felépítését is megígérte a károsultaknak.

MR

Szicília egyes térségeiben péntekre virradó éjjel három-négy óra leforgása alatt 220-230 milliméter eső hullott, aminek nyomán sártenger árasztott el több települést, elzárva őket a külvilágtól. Legalább 22-en meghaltak, harmincöten eltűntek, 564 embert pedig a környék iskoláiban és szállodáiban helyeztek el. Az esőzés szombaton akadályozta a mentőalakulatok munkáját, amelyek főként a Messina kikötővárostól délre fekvő két legsúlyosabban érintett településen, Scalettában és Giamilieriben kutattak esetleges áldozatok után.

A katasztrófában megrongálódott házak újjáépítését Berlusconi túl drágának és bizonytalannak mondta, de megígérte, hogy másutt, de még az érintett települések határain belül új lakóházakat emelnek a károsultaknak. Az olasz hatóságok ugyanígy jártak el L’ Aquila esetében is. A közép-olaszországi várost április elején földrengés döntötte romba, a földmozgás mintegy háromszáz halálos áldozatot követelt.

A hétvégén vita kirobbant katasztrófa közvetett okairól és felelőseiről szólva az olasz polgári védelem főnöke azt mondta, a trehány építők éppúgy felelősök a történtekért, mint az engedély nélkül végzett építkezések. Giorgio Napoletano államfő úgy fogalmazott, hogy egy ilyen katasztrófa "méltatlan egy civilizált országhoz", egyúttal felszólította Berlusconi kormányát, hogy "fáraói építmények helyett" az épületek biztonságára fordítson több pénzt. A messinai ügyészség vizsgálatot kezdett annak kiderítésére, vajon a gondatlanul végzett építési munka és a gyatra ellenőrzés is szerepet játszott-e a szicíliai katasztrófában. Egyesek azt állítják, felelősség terheli a sziget építőiparában is tevékenykedő maffiát.

Az olasz kormány pénteken rendkívüli állapotot hirdetett a térségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!