Hírek

2009.10.18. 09:59

Fél százalékpontos kamatvágást vár a piac

Kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfőn, a piac a jegybanki alapkamat 50 bázispontos csökkentését várja.

MTI Eco

A Reuters elmúlt héten kiadott elemzése szerint a megkérdezett elemzők nagy többséggel fél százalékpontos lazításra számítanak. A megkérdezett 25 elemzőből csak ketten vártak ennél kisebb lazítást, vagy tartást.

Az elemzők csökkentették inflációs prognózisukat: 2009 végére a korábban várt 6,5 százalékkal szemben 5,6 százalékos 12 havi inflációt várnak, amely 2010 decemberére 2,8 százalékra csökkenhet. Ezen az alapon a monetáris enyhítési ciklus gyorsulását valószínűsítik, úgyhogy az év végére 6,5 százalékos alapkamatot jósolnak az előző havi felmérésben szereplő 7,0 százalékos konszenzus helyett, amennyiben a nemzetközi kockázatvállalási hajlam nem romlik, és a forint nem gyengül. 2010 folyamán a kamatcsökkentések 100 bázispontnyi folytatását várják a Reuters felmérésében megkérdezett elemzők az 5,5 százalékos mélypont eléréséig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!