Hírek

2009.10.19. 05:10

H. Károly, a demokratikus fék

Abban, hogy a Magyar Demokrata Fórum a Fidesz leendő koalíciós partnerének ajánlkozik, nem az az igazán izgalmas, hogy a Dávid Ibolya vezette csapat milyen gyorsan és milyen „nagyvonalúan” is tette túl magát azon a sok-sok seggberúgáson, amelyet Orbán Viktoréktól kaptak, mint inkább az a sajátságos érvelés, amellyel a párt ezt a megalkuvó magatartását igyekszik megmagyarázni.

Stanga István

Bár a Magyar Demokrata Fórumtól egyáltalán nem idegenek a különleges irányváltások (példa erre az Antall Józseftől Bokros Lajosig vezető út), az a hirtelen támadt ügybuzgalom, amellyel Dávid Ibolyáék bejelentkeztek a Fidesz lehetséges koalíciós partnerei közé, nem kevéssé lepte meg a honi közvéleményt. Hogy egészen őszinte legyek, először magam is azt hittem, a Herényi Károly által elővezetett ötlet egyfajta múló roszullét eredménye, ám mivel az MDF azóta többször és több helyen megismételte a meglepő ajánlatot, kénytelen vagyok elfogadni, hogy abszolút komolyan gondolták a dolgot. A történetetben persze, nem az az igazán izgalmas, hogy az MDF mai vezetése milyen gyorsan és milyen „nagyvonalúan” is tette túl magát azon a sok seggberúgáson, amelyet Orbánéktól kaptak, mint inkább az a furcsa érvelés, amellyel a párt ezt a megalkuvó magatartását igyekszik megmagyarázni. Már önmagában az is figyelemre méltó, amikor Herényi az egyik országos napilapnak adott minapi interjújában azt fejtegeti, hogy „ha megnézzük az elmúlt hetek, hónapok, évek eseményeit, elég csúnya dolgokat vetít előre, ha a Fidesz egymaga kerül hatalomra”, ez azonban jószerivel semmi ahhoz az eszmefuttatáshoz képest, amely szerint az MDF által annyira szorgalmazott koalícióra már csak azért is szükség van, hogy kis hazánk „ne legyen a koncepciós perek országa”, no, meg hogy legyen egy szolíd és mértéktartó politikai erő, egy afféle „demokratikus fék”, ha és amennyiben a hatalom megszerzését követően Kövér Lászlóék esetleg nekiállnának ilyen-olyan „listákat” gyártani. No, már most, hogy kinek mi jut az eszébe a Herényi-interjú olvastán, azt nem tudom, de hogy magam ennél ellentmondásosabb, átlátszóbb, ostobább és szánalmasabb magyarázkodást az életben nem hallottam, az egészen biztos.

És ez még akkor is igaz, ha számomra tökéletesen világos, hogy az MDF önmagát kergette bele ebbe a szerencstlen szituációba. Rendben van, azt nem mondhatták, hogy emberek, tojunk az önérzetünkre és az elveinkre, amikor a „húsosfazékról” van szó, meg hogy ültünk már ellenzékben épp eleget, és eszünk ágában sincs ott megöregedni, de ettől még a Herényi által elmondottaknál lehetett volna sokkal okosabbakat kitalálni. Érezhette egyébként az egykori frakcióvezető is, hogy a dolog meglehetősen sántít, és hogy még a legbutább ember is megkérdezheti, miért akarnak közösen kormányozni azzal a párttal, amelyről feltételezik, hogy a győzelem után   egy olyan rémuralmi rendszert (diktatúrát) vezet majd be, amelyben se szeri, se száma a politikai ellenfelekről készült listáknak meg a koncepciós pereknek, ezért aztán előállt ezzel a „demokratikus fék”-féle történettel..., amellyel nemcsak (sőt, nem elsősorban) az a baj, hogy óriási baromság, hanem hogy azt mutatja, Herényi és az MDF vagy egyszerűen átalaudták az 1998 és 2002 közötti időszakot, vagy képtelenek visszaemlékezni arra. Ha ugyanis nem így lenne, pontosan tudnák, hogy a Fideszben kormányon „demokratikus fékeket” szoktak reggelizni, vagyis, hogy egy ilyen-olyan okból a hatalomba bevett MDF-nek (tényleg: vajon milyen érdeke fűződne a legnagyobb ellenzéki pártnak ahhoz, hogy jót tegyen Dávidékkal?) kábé annyi esélye lenne Orbánékat bármiben is korlátozni, mint annak a sokat emlegetett trójai falónak az epsomi derbin. És ha az MDF-ben esetleg nem hinnének nekem, úgy forduljanak bizalommal az éppen a visszatérésével kacérkodó Torgyán doktorhoz, aki ugye, úgy lett Orbán ebéd-, vacsora- és politikai partneréből első számú közellenség, hogy még csak meg sem próbálkozott (sőt) ezzel a Herényi-féle „fékeskedéssel”. Az is lehet persze, hogy az MDF-ben se gondolják komolyan a dolgot, csak már hangolnak az Orbán-érára..., és mernek nagyokat álmodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!