Hírek

2009.10.22. 07:27

Hankiss a korrupcióról: nincs anyagi háttere a politikai osztálynak

A kiskapuk bezárása mellett a társadalmi tudatnak és a magatartáskultúrának kell átalakulnia ahhoz, hogy csökkenjen a korrupció mértéke Magyarországon

InfoRádió

A korrupció okai között emlegetik, hogy Magyarországon nincsen meg az az anyagi háttere a politikai osztálynak, mint ami megvan Németországban és Franciaországban - mondta az InfoRádiónak Hankiss Elemér annak kapcsán, hogy egy friss tanulmány szerint a magyar közbeszerzések legalább felét befolyásolja a korrupció.

A szociológus szerint ennek másik oka az, hogy nem alakult ki az állampolgárokban az országért érzett felelősségtudat, és az, hogy vannak kötelezettségeik. Ezzel ellentétben "ami a közé, az senkié, tehát abból elvehetem a magamét" tudat érvényesül.

Borzasztó mértékben rontja a polgári felelősségtudatot az a fajta mentalitás, hogy elvehetem a közét, mert igazságtalan társadalomban élek - véli Hankiss Elemér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!