Hírek

2009.10.16. 08:48

Heim Péter: Nem szabad azt várni, hogy a hiányterv teljesülni fog

Az utóbbi napokban vita bontakozott ki arról, hogy tartható-e a jövő évi államháztartási hiánycél, és hogy ebben a helyzetben csökkenthető-e az adóteher a növekedés ösztönzésére. Arról kérdeztük a szakértőket, vajon lehet-e, illetve kell-e változtatni a költségvetés feszességén 2010-ben. Arra is kíváncsiak voltunk, mennyire erős korlátot szab a Nemzetközi Valutaalap.

VG

„Nem szabad azt várni, hogy a hiányterv teljesülni fog, sőt, közelebb lehet az 5, mint a 4,5 százalékhoz a GDP arányában" - mondta Heim Péter, az Atticus Investments vezérigazgatója.

"Az sem igaz, hogy nincs tér a változtatásokra, mert a mostaninál sokkal jobb szerkezetű költségvetést is össze lehetne állítani. Az persze kedvezőtlen lenne, ha a mostani struktúra mellett növekedne a hiány, az pedig legfeljebb vágyálom, hogy jobb szerkezet mellett rövid távon jelentősen csökkenhet is a deficit, legalábbis ha a ciklikusan kiigazítatlan mutatót nézzük. Korábbi tapasztalatok alapján az állami cégek, intézmények adósságelengedése és az MFB konszolidálása általában a GDP 2 százalékára rúg a választási években, most 1-1,5 százalékkal megúszhatjuk ezt. Finanszírozás terén ez semmit sem jelent, önmagában nem növeli a külső forrásigényt” - fejtette ki Heim Péter.

A kérdésre vonatkozó további elemzői véleményeket itt olvashatja el

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!