Hírek

2009.10.27. 13:30

Helikoptereket küld a magyar honvédség Afganisztánba

Két Mi-17-es típusú helikoptert küld Afganisztánba a magyar honvédség 2011-ben. A gépekkel 30 főnyi kezelőszemélyzet is érkezik a közép-ázsiai országba – jelentette be Szekeres Imre honvédelmi miniszter kedden az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottsága előtt tartott beszámolójában.

MNO

A tárcavezető elmondta, hogy több más NATO-tagállammal összefogva, a megfelelő logisztikát közösen biztosítva küldhet helikoptereket Afganisztánba a magyar honvédség.

Szekeres Imre beszámolt arról is, hogy jövőre átalakítják az afganisztáni szerepvállalást: a hangsúlyt ezentúl az afgán hadsereg (ANA) kiképzésére helyezik, ezért növelik a törzstiszti állományt, és több kiképzőt küldenek az országba. Mint részletezte: már jövőre egy tízfős, a helikopterek kezelésében járatos csoport érkezik Afganisztánba, amelynek feladata az ANA felkészítése lesz.

A miniszter elmondta azt is, hogy hamarosan csatlakozik a tartományi újjáépítési csoporthoz (PRT) egy montenegrói kontingens, amely a Baglán tartományban lévő magyar bázis őrzésében vesz majd részt. Montenegró 30 katonát küld Afganisztánba, így a felszabaduló magyar katonák más feladatot kaphatnak – mondta a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!