Hírek

2009.10.23. 10:44

Húszhavi csúcson az euróövezeti szolgáltatási mutató

Az euróövezeti szolgáltatások beszerzési menedzser mutatója októberre 52,3 pontra emelkedett a szeptemberi 50,9 pontról, a pénteken megjelent előzetes becslés szerint. Az elemzők 51,2 pontot jósoltak. A vártnál jobb eredményt azonban kissé befelhőzte, Németországban viszont gyengült a szolgáltatási mutató.

MTI Eco

A vártnál jobb eredményt azonban kissé befelhőzte, hogy éppen a legnagyobb EU-beli gazdaságban, Németországban viszont gyengült a szolgáltatási mutató, miközben az euróövezeti második helyezett Franciaországban igen gyors javulást tapasztaltak a felmérők.

Az euróövezeti szolgáltatási mutató húszhavi csúcsra ért októberben, a teljesítmény szeptemberhez képest gyorsuló növekedését jelezve. A mintegy kétezer szolgáltató cég - bankoktól a kávéházakig - tényszámainak megkérdezése alapján képzett mutató tavaly május óta először szeptemberben került a visszaesést a javulástól elválasztó 50 pont fölé. A felmérés 12 éves történetében idén februárban csökkent a mutató a legalacsonyabbra, 39,2 pontra.

Az euróövezeti feldolgozóipar mutatója előzetesen 50,7 pont októberről a szeptemberi 49,3 pont után, 18 havi csúcson, 16-havi visszaesés-sorozat után először jelezve a teljesítmény csekély javulását az előző havihoz képest. Az elemzők csak stagnálást jelző 50,0 pontra számítottak. A februári 33,5 pont volt a legalacsonyabb a felmérés történetében. 

A német szolgáltatási mutató októberre 50,9 pontra csökkent a szeptemberi 52,1 pontról - augusztusban tért vissza javulást jelző 50 pont fölé. A német feldolgozóipari mutató 51,1 pontra ugrott 49,6 pontról.

A francia szolgáltatási mutató meredeken 57,8 pontra, húszhavi csúcsra emelkedett a szeptemberi 53,2 pontról - szeptemberben tért vissza 50 fölé -, és a feldolgozóipari mutató 55,3 pontra, 35 havi csúcsra nőtt 53,0 pontról - ez 15 hónapon belül először augusztusban haladta meg az 50 pontot. 

A végleges számok november elején jelennek meg. 

Az EU statisztikai hivatalának utolsó, e hó eleji becslése szerint az euróövezet összesített hazai összterméke (GDP) a második negyedévben már csak stagnáláshoz közeli mértékben, 0,2 százalékkal csökkent csak az első negyedhez képest, miután akkor rekord ütemben, 2,5 százalékkal hanyatlott az előző negyedévhez képest. Éves egybevetésben a visszaesés 4,8 százalékosra lassult az első negyedévi 4,9 százalékról. 

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2,5 százalékos romlást jósol az euróövezetnek a mostani negyedévre éves összevetésben, és 4,2 százalékos visszaesést az egész évre, tavalyhoz képest. Tavasszal még 4,8 százalékos GDP-csökkenést jósolt az IMF az euróövezetnek az idei évre. Az euróövezet az IMF szerint jövőre évi átlagban 0,3 százalékos növekedést érhet el. Tavasszal éppen 0,3 százalékos visszaesést valószínűsített az euróövezetnek az IMF a jövő évre.

A német és a francia gazdaság, az elemzői előrejelzésekre rácáfolva, az idei második negyedévben már növekedésnek indult negyedéves összevetésben, mindkettő 0,3-0,3 százalékkal javult. Éves összevetésben a visszaesésük 5,9 százalékra lassult az első negyedévi 6,7 százalékról, illetve 2,8 százalékra 3,5 százalékról.

Az IMF most 5,3 százalékos egész évi GDP-csökkentést valószínűsít Németországnak a tavasszal jósolt, 6,2 százalékos romlás helyett, Franciaországnak pedig 2,4 százalékos visszaesést a tavasszal várt, 3,0 százalékos mínusz helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!