Hírek

2009.10.03. 09:20

IMF: Hosszú és nehéz lesz a felépülés a gazdasági válságból

A hosszú recesszió az európai országokban a jelek szerint a végéhez közeledik, a gazdasági felépülés azonban valószínűleg lassú és törékeny lesz - ismertette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss regionális elemzésének megállapítását Marek Belka, az IMF európai osztályának vezetője.

MTI Eco

Az ázsiai keresletnövekedés aligha helyettesíti az Egyesült Államok válság előtt importéhségét - mutatott rá Belka annak kapcsán, hogy az IMF szombaton közzétette a nemzetközi gazdasági kilátásokat elemző friss kiadványát.

Európa nem számíthat egyedül az exportra a felépüléshez vezető úton - mondta, és megjegyezte, hogy a hitelforrások továbbra is szűkösek, a munkanélküliség növekszik és a krízis rontott a kontinens növekedési potenciálján. Jövőre csak mérsékelt növekedésre lehet számítani.

Az egykori lengyel miniszterelnök elmondta, hogy az IMF becslése szerint Európa fejlett gazdaságaiban idén átlagosan 4 százalékos visszaesés, jövőre 0,5 százalékos növekedés várható. A földrész feltörekvő gazdaságaiban ebben az évben várhatóan 6,6 százalékkal zsugorodik a gazdaság, 2010-ben viszont a térség legtöbb országába visszatér a növekedés, összességében 1,7 százalékos bővülés várható.

Az IMF azt szorgalmazta jelentésében, hogy a döntéshozók összpontosítsák figyelmüket a felépülés biztosítására. A közeljövőben határozottabb politikát kell folytatniuk a bankok mérlegét fenyegető kockázatokat illetően, az életképes intézetek feltőkésítését vagy átszervezését célzó lépéseket kell tenniük. Rövid távon a pénzügyi ágazat makrogazdasági támogatásának folytatására van szükség, ugyanakkor fel kell készülni a rendkívüli intervenciós lépések összehangolt és átlátható feladására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!