Hírek

2009.10.15. 11:15

Irány az erdő! A fizetés 93 százalékát is elérheti a törlesztőrészlet az USA-ban

Lényegében változatlan ütemben folyik a jelzálogcsődök nyomán az adósok ingatlanainak lefoglalása az Egyesült Államokban, a munkanélküliség további növekedése és a kerestek lemorzsolódása miatt ráadásul újabb kilakoltatási hullám fenyeget.

Világgazdaság Online

Az viszont a lakáspiaci mélypont közelségét jelezheti, hogy a – sok helyen felére csökkent árak mellett – az árveréseken már jelentkezik némi kereslet, főleg a kisebb – a helyi viszonyokat jobban ismerő – befektetők részéről. Ez utóbbiak gyakran azok sorából kerülnek ki, akik a 2007 előtti ingatlan-boom idején éppen eladták azokat a lakásokat, amelyeket most nyomott árakon visszavásárolnak.

Az amerikai ingatlanpiaci irányzatokat elemezve a Reuters megállapítja, hogy az alig háromnegyed éve hivatalban lévő új kormányzat akciói inkább elnyújtják a válságot, semmint megoldanák azt. A januári kormányalakítás idején Barack Obama elnök kilátásba helyezte, hogy a banki zárolás által fenyegetett 9 millió családot segíteni fogja a lakása megtartásában.

Az új stáb hivatalba lépéséig azonban – különféle jelentések átlagaként – már elérte vagy meghaladta az 5 milliót a hitelezők által lefoglalt ingatlanok száma. Az adatot a mostani hírében a Reuters is megerősíteni látszik, amikor azt írja, hogy 2007 júliusa és 2009 augusztusa között több mint 7 millió eljárást indítottak a bankok, a jelzáloghitelek törlesztésére képtelen adósokkal szemben. Az adat szám különösen nagynak tűnik az összes amerikai háztartások számára közzétett, 111 milliós becslés fényében.

A tartozások átrendezésére vonatkozó ígéretet és programot több oknál fogva is bukottnak nyilvánítják: késett a terv végrehajtásának elindítása, a jogszabály nagy számban tartalmazott korlátozó kitételeket, ezen felül a bankok is vonakodtak a rájuk eső terhek vállalásától. Külön problémának bizonyult, hogy az eljárás adminisztratív része ugrásszerűen megnövelte a végrehajtásban részt vevő apparátus munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!