Hírek

2009.10.09. 11:15

Jövőre sem lesz több hosszú hétvége

Az ünnepek csaknem fele 2010-ben is hétvégére esik. Hét hosszú (három napos) hétvégénk azért lesz.

BAMA

A következő esztendő sem lesz a potya szabadnapok éve, igaz, átkozni sem fogjuk jobban, mint az idei kalendáriumot - állapítható meg a munkaügyi tárca közelmúltban megjelent rendeletéből. A két, eleve hétfőre rendelt egyházi ünnepet - a húsvét- és a pünkösdhétfőt - nem számítva a munka törvénykönyvében munkaszüneti napként jelölt ünnepek pontosan fele esik majd hétvégére és fele munkanapokra. Pihenőnapon ünnepelhetjük a munka ünnepét, majd az októberi forradalmat, valamint karácsony első és második napját is. Munkanapra esik ellenben az újév, március 15., az államalapítás ünnepe és a mindenszentek-halottak napja - írja a Népszabadság.

Bár 2010-ben eggyel kevesebb ünnep esik munkanapra, mint az idén, ezek mindegyike hétfő vagy péntek, így éppenséggel munkanap-áthelyezés nélkül is hat hosszú hétvégénk lenne. Ám a Szociális és Munkaügyi Minisztérium erről szóló rendelete december 24-ét, pénteket pihenőnappá nyilvánította, így jövőre összességében ugyanúgy hét hosszú hétvégénk lesz, mint az idén. Igaz, négynapos hosszú hétvége nem lesz 2010-ben, nem úgy, mint idén (az idei négynaposok miatt viszont két szombaton is dolgozni kellett). Jövőre egyetlen áthelyezésre kerül sor: december 24-ét december 11-én, szombaton kell majd ledolgozni.

Munkanap-áthelyezés ide vagy oda, a kereskedők nem változtatnak szokásaikon: idén december 24-én, csütörtökön általában délután kettőig nyitva tartanak majd az üzletek. Ezt követően legközelebb csak december 27-én reggel nyitnak újra. Az ágazat szereplői - a kereskedők és a szakszervezet - 2006 előtt rendszerint ajánlás formájában állapodtak meg erről, ám a 2005-ös kereskedelmi törvénybe bekerült, hogy december 24-én az üzletek - a virág-, az édességüzletek és az üzemanyagtöltő állomások kivételével - 14 óráig tarthatnak nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!