Hírek

2009.10.13. 14:23

Kilencszáz milliárd forintos vita - A Fidesz látja a legnagyobb kockázatot a büdzsében

Sem az Állami Számvevőszék, sem a Költségvetési Tanács, sem hazai és külföldi elemzők, szakértők sora nem lát olyan kockázatokat a jövő évi költségvetésben, mint a Fidesz - reagált a Világgazdaságnak az ellenzéki párt tájékoztatóján elhangzottakra Pichler Ferenc a Pénzügyminisztérium szóvivője. Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a párt elnökségi ülése után azt állította, hogy a kormány több, összességében mintegy kilencszáz milliárd forint értékű tételt nem számolt el a 2010-es költségvetésben. Összehasonlításként: a jövő évi költségvetés tervezete az államháztartásban (15.693,9 milliárd forint bevételi és 16.754,3 milliárd forint kiadási főösszeg mellett) 1.060,3 milliárd forint hiányt tartalmaz.

Világgazdaság Online

El kellene osztani a Fidesz által emlegetett 900 milliárd forintot tízzel, s akkor nagyjából pont azt az összeget kapnánk meg, amekkora kockázatot a Költségvetési Tanács lát a jövő évi költségvetésben. A többi között erre mutatott rá Pichler Ferenc, emlékeztetve arra, hogy ugyan a KT más makropálya mentén, s más bevételekkel számolt, mint a kormány, ám arra a következtetésre jutott, hogy 10 milliárd forinttal lehet rosszabb az egyenleg jövő év végén a büdzsében lefektetettnél.

Az Állami Számvevőszék is vizsgálta a költségvetés tervezetét, s a kiadási oldal közel 87 százalékát megalapozottnak, és az államháztartás szerkezetét figyelembe véve szükségesnek minősítette. Kovács Árpád elnök a parlamentben pedig úgy fogalmazott: "hangsúlyozottan kedvező", hogy a  közvetlen kiadási előirányzatok tervezetét a számvevőszék ellenőrzése szinte teljes körűen megalapozottnak minősíthette. Ugyanakkor a főszámvevő arról is beszélt, hogy kockázatok vannak a bevételi oldalon, mivel a válság miatt nem lehet kiszámítani, mennyi adó folyik majd be.Varga Mihály a sajtótájékoztatóján azt mondta: "alsó hangon számolva" is 900 milliárd forintos szakmai, elszámolási hibát tartalmaz a jövő évi büdzsé. Példaként említette a jegybank 300 milliárd forintos sterilizációs veszteségét, a BKV 85 milliárd forintos, a vasút 220 milliárd forintos, illetve a kórházak 70-90 milliárd forintos adósságállományát, az E.ON-nál vállalt 66 milliárd forintos átrendezés miatt keletkezett kockázatot, valamint az Út a munkához program 60-80 milliárd forintos hiányzó fedezetét.

A tételeket cáfolva Pichler példaként említette a jegybank sterilizációs veszteségét. Mint emlékeztetett rá: az adott költségvetési évben mindig az előző év veszteségét számolják el, azaz a 2010-es büdzsé terhére az ideit. Már látszik, hogy ez a veszteség közel nem lesz ekkora, pár tízmilliárd forintnyi lesz csupán - mondta.

Fontosabb bírálatok

I. Állami Számvevőszék

a bevételi oldalon jelentősek a kockázatok
a kiadások terén komolyak a finanszírozási feszültségek
gyakran nincsenek megalapozó számítások
komoly kockázatokat hordoz a büdzsét megalapozó gazdasági pálya
a kabinet túlbecsüli a 2010-es társaságiadó-bevételeket
kérdéses az áfabevételek nagysága
nő a be nem fizetett adóhátralékok összértéke
nehéz a vagyonadó esetében az adó-megállapítás
a megszorítások hatásáról sem tervek, sem tanulmányok nincsenek
a tárcáknál és a települési önkormányzatoknál finanszírozási feszültségek, feladatelmaradások lehetnek jelentős kockázat van a Munkaerő-piaci Alap költségvetésében

II. Költségvetési Tanács

veszélyben van a jövő évi deficitcél
a kormányzati számítások alapján elvben a deficitnek 132 milliárd forinttal nagyobbnak kellene lenni a tervezetben lefektetettnél (de csak tízmilliárd körüli lesz, mivel a gazdaság jobban teljesít a prognosztizáltnál)
konzervatívan becsülte meg a kormány a társaságiadó-bevételeket
jövőre kedvezőbb lesz a GDP-adat, mint a kormány prognózisa, 2011-ben viszont lassúbb lesz a növekedés
vagyonadóból csak 33 milliárd forint bevétel lesz a tervezett 50 milliárd helyett
a megszorítások miatt akár százmilliárd forinttal is nőhet a deficit a településeknél
tervezett 20,4 milliárd forintos 2010-es kezességvállalási keret helyett 25-26 milliárd forintos kiadással kell számolni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!