Hírek

2009.10.27. 10:13

Kötelező: résen lesz a PSZÁF

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) – a korábbi évekhez hasonlóan – az átszerződési időszakban és azt követően is kiemelten felügyeli majd a piaci szereplők lépéseit a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piacon - tudatta közleményében az intézmény.

Világgazdaság Online - Barát Mihály

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb) rendelkező járművek száma 2008 végén 3,9 millió volt Magyarországon, közülük 2,6 millió személyautó. Az állomány a 2007-es évhez képest összességében 3,4 százalékkal növekedett. Elsősorban a 1150-3000 cm3 közötti személygépkocsik, a 350 cm3 feletti motorkerékpárok és a 2 tonnánál kisebb tehergépkocsik száma növekedett.

A biztosítók közül ötnek 90 százalék feletti, személyautókból álló kgfb-állománya van, másoknál a többiekhez képest jóval magasabb a tehergépkocsik aránya.

Ugyanakkor a magyar piacon általában és az Európai Unió tagállamainak többségében is a kgfb veszteséges üzletágnak számít. A hazai biztosítók eredményét tekintve jelentős javulás kezdődött 2005-től. A piac tavalyi 14 (MÁV ÁBE nélküli) szereplője közül 7 ért el nyereséget az üzletágban, akadt példa azonban a bruttó díjra vetítve 40 százalékosnál nagyobb veszteségre is.

2009 I. félévében a felügyelethez érkező biztosítási panaszok 53 százaléka (711 darab) volt kgfb-vel kapcsolatos panasz. A panaszok zöménél a biztosító vagy a biztosításközvetítő ügyviteli vagy eljárási hibáját kifogásolták.

Az elmúlt években a felügyelet több, a piac biztonságos működését elősegítő lépést tett, az ellenőrzéseken, határozatokon túlmenően ajánlás, vezetői körlevél, módszertani útmutató kiadásával. A PSZÁF emellett fokozott figyelemmel kíséri a biztosítók 2009. október 30-án meghirdetendő kgfb-tarifáit, megalapozatlannak tűnő díjajánlat esetén a hatóság azonnal megteszi a szükséges lépéseket - szögezi le a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!