Hírek

2009.10.09. 15:23

Lemond az Országos Választási Iroda vezetője

Nyugdíjba vonul Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője, aki egyben az Önkormányzati Minisztérium választási főosztályának vezetője.

MTI

Rytkó Emília pénteki budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy mivel elérte a 60 éves kort, nyugdíjba megy, és így köztisztviselőként visszavonul. Az OVI vezetője az év végéig még hivatalában marad, utódjáról - a főosztályvezetői, illetve az OVI-vezetői poszt betöltéséről - Varga Zoltán önkormányzati miniszter gondoskodik. A főosztályvezető köztisztviselőktől szokatlan módon maga jelentette be távozását, láthatóan megrendülten.
 
A választási főosztályon 1993 óta dolgozó szakember - aki 2002 óta az OVI vezetője és 16 választás lebonyolításában vett részt - megköszönte a sajtó munkáját, mint mondta, nélküle a lakossági tájékoztató munkát nem tudta volna elvégezni.
 
Rytkó Emília elmondta: az európai parlamenti választás után, annak jogerős eredményét megvárva, június 16-án jelentette be a miniszternek, hogy nyugdíjba vonul. Bejelentését a miniszter tudomásul vette.
 
Megjegyezte: bár az év végéig hivatalában marad, szükségesnek tartotta bejelenteni nyugdíjba vonulását a nyilvánosság előtt is, mivel nem akart okot adni a találgatásokra.
 
Rytkó Emília kérdésekre válaszolva jelezte: eléggé belefáradt a munkába, és már több éve szabadságra sem ment. Kérdésre válaszolva közölte: egyszerű köztisztviselőként eddigi munkája után nem jár számára végkielégítés.
 
Az OVI feladatai közé tartozik egyebek mellet a választások, népszavazások lebonyolítása, szervezése, a választási szakapparátus, köztük a jegyzők, a helyi választási irodák munkatársainak felkészítése, a lakosság tájékoztatása valamint az Országos Választási Bizottság munkájának a támogatása.
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!