Hírek

2009.10.26. 09:08

Ma megkezdik az olaszliszkai gyilkosság másodfokú tárgyalását

A Debreceni Ítélőtábla ma megkezdi az olaszliszkai gyilkosság, ifj. H. Dezső és társai ügyének tárgyalását. Az akkor 44 éves sértett Szögi Lajos tanárt Olaszliszka belterületén gyermekei előtt halálra lincselték.

MTI

Az ügyet első fokon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság tárgyalta és a 8 vádlottat bűnösnek találta társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében. A május 29-én kihirdetett ítéletben a II. rendű vádlottat életfogytig tartó fegyházbüntetésre (azzal, hogy legkorábban 30 év kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra), a többi felnőtt korú vádlottat egyenként 15 éves fegyházbüntetésre, a két (az elkövetéskor még) fiatalkorú vádlottat pedig 10 év fiatalkorúak börtönbüntetésére ítélte.


 
Mind a vádlottak és védőik, mind a vádat képviselő ügyészség fellebbezett az ügyben, az ügyészség a kiszabott büntetések súlyosítását, az összes felnőtt korú vádlottra életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.
 
A tragédiát megelőzően egy helyi kislány az út melletti vízelvezető árokba esett. Annyi volt bizonyossággal megállapítható, hogy a jármű nem ütötte el, a visszapillantó tükörbe sem akadt bele és az autón sodródási nyomok sem maradtak vissza. A gyermek árokba esése után rögtön felpattant és beszaladt az udvarukra az édesanyjához. A vádlottak kinyitották a jármű ajtaját, megragadták a férfit és a vezetőülésből a gépkocsi mellé húzták. Ezután a férfit közvetlen közelről, fején illetve felsőtestén ököllel ütötték, verték rugdosták.
 
Mivel a helyszínt és környezetét nem zárták le, az ott tartózkodókat egyenként nem hallgatták ki és az esetleges bűnjelek lefoglalásáról is csak az esti órákban intézkedtek, az ügy felderítése rendkívül nehéz volt. A vádlottak a büntetőeljárás során valódi megbánást nem tanúsítottak, felelősségüket, illetve a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését tagadták, vagy igyekeztek abban való szerepüket kisebbíteni - derül ki az elsőfokú eljárás alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!