Hírek

2009.10.31. 10:17

Még hiánycikk az új influenza elleni oltóanyag

Keresnie kell az oltóanyagot annak, aki be akarja oltatni magát az új influenza ellen. Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet internetes oldalán, a www.eki.hu-n egy minden nap frissített listán közli, mely patikák forgalmazzák már az oltóanyagot.

MR1 - Kossuth Rádió

Akik akarják, azok sem tudják minden esetben beoltatni magukat. Hiánycikknek számít ugyanis több helyen az új influenza elleni vakcina, egyelőre csak minden tizedik patikában kapható. A gyógyszertárak többségében hiába keresik az oltóanyagot az emberek; vagy még nem rendelt az üzlet, vagy nem érkezett meg a kért szállítmány - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

A szaktárca ezért úgy döntött, nyilvánosságra hozzák, hol lehet már most megkapni a szert. Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet honlapjára felkerült lista mindennap frissül, jelenleg csaknem kétszáz patika neve van rajta.

Horváth Tamás, a Gyógyszerész Kamara elnöke szerint a nehézséget egyrészt az okozza, hogy a készletgazdálkodási intézet háromnapos határidővel szállít. Másrészt a patikák csak húszdarabos kiszerelésben vehetik meg a vakcinát, és félnek hogy a nyakukon marad. „Ha egy gyógyszertárban csak néhány igény érkezett az oltásra, akkor lehet, hogy megfontolja a gyógyszertár vezetője, hogy ezt a húszszoros csomagot megrendelje-e. Ez egy 34 ezer forintos áru, és a gyógyszertárak sajnos nincsenek abban a helyzetben, hogy komoly pénzekkel tudjanak készletezni.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!