Hírek

2009.10.14. 09:51

Még mindig az export esik jobban

A belföldi kereslet meredeken esik, ám még mindig kisebb a piacszűkülés, mint amit az exportőrök tapasztalnak. További ipari zsugorodást jeleznek a rendelésállomány számai.

Világgazdaság Online - KSH

Az ipari termelés augusztusban az előzetesen jelzetthez képest 0,1 százalékponttal kisebb mértékben, 19,8 százalékkal csökkent – jelentette a KSH. A termelés volumene az év első nyolc hónapjában 21,9 százalékkal alacsonyabb volt a 2008-as azonos időszakinál. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index augusztusban 0,5 százalékkal csökkent.

Az ipari export 2009 első nyolc hónapjában 24,5, augusztusban 18,2 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához mérten. Az augusztusi exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Az év nyolcadik hónapjában a feldolgozóipari export több mint egyötödét kitevő járműgyártás kivitele jelentősen, 37,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari export közel egyharmadát képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene kisebb mértékben, 3,2 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipar január–augusztusi és augusztusi belföldi értékesítése közel azonos mértékben, 15,4, illetve 15,2 százalékkal csökkent, ami elsősorban az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések, valamint a lakossági kereslet visszaesésével függ össze. Az ipar belföldi eladásai az év első nyolc hónapjában 12,7, augusztusban 15 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. 2009 augusztusában a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 19,8, a csekély súlyú bányászaté 19,1 százalékkal esett vissza. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 16,7 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2008 augusztusában, elsősorban a gazdasági válsággal összefüggően lecsökkent energiaigény miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!