Hírek

2009.10.17. 16:07

Minden idők legnagyobb tőzsdei bűnszövetkezetét lepleztek le az USA-ban

Vádat emelt a manhattani ügyészség az egyik leggazdagabb amerikai, Raj Rajaratnam milliárdos, valamint neves amerikai fedezeti befektetési alapok és vállalatok öt vezető tisztségviselője ellen, mert minden idők legnagyobb szabású, bennfentes tőzsdei kereskedelmet folytató bűnszövetkezetét hozták létre.

MTI Eco

Preet Bharara manhattani ügyész helyi idő szerint pénteken New Yorkban jelentette be a vádemelést. A vádlottakat őrizetbe vették.

A nyomozó hatóság most először alkalmazott telefonlehallgatást Wall Street-i bennfentes kereskedés felgöngyölítésére, ami minden bizonnyal intő jel lesz a fedezeti befektetési ágazatban a befektetési tippeket egymással hagyományosan megosztó tisztségviselők számára.

A bűnügy középpontjában a Galleon és a New Castle fedezeti befektetési alapok, valamint olyan neves amerikai cégek egyes vezetői állnak, mint az IBM számítógépgyártó, a McKinsey tanácsadó cég, és az Intel chipgyártó. A bűnszövetkezet tagjai az ügyészség szerint több év alatt több mint 25 millió dolláros törvénytelen haszonra tettek szert. Az amerikai tőzsdefelügyelet közölte, hogy a vádlottak tíz cégtől szereztek bennfentes információkat.

Rajaratnamot, a Galleon portfóliómenedzserét azzal vádolják, hogy 2006 januárjától kezdve három éven át összejátszott Rajiv Goel Intel-alkalmazottal és Anil Kumarral, a McKinsey igazgatójával, hogy ilyen információk felhasználásával nagyobb haszonra tegyen szert a tőzsdei kereskedelemben.

Értékpapírcsalásért az amerikai törvények értelmében húsz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Az amerikai tőzsdefelügyelet polgári peres eljárást indított a bűnszövetkezet tagjai ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!