Hírek

2009.10.02. 11:21

Minden második ma születő ember megéri a 100 évet a gazdag országokban

A Lancet orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint a jelenlegi élettartam trendek folytatása mellett a gazdag országokban ma születő gyerekek fele megéri a 100 évet.

Világgazdaság Online

A dán kutatók által készített jelentés kiemeli: komoly kihívásokat jelenthet az egészségügyi és a szociális rendszerek számára az idősödő társadalom. Ám a kutatás azt mutatja, hogy ezt enyhítheti, hogy az emberek nem csak tovább élnek, de egészségesebbek is maradnak a későbbi években – tudósít a Reuters nyomán a Világgazdaság Online.

Kaare Christiensen, a Danish Abvgeing Research Centre szakértője szerint ha a várható élettartam növekedésének jelenlegi üteme a 21. században is fennmarad, akkor a 2000-ben Franciaországban, Itáliában, Nagy-Britanniában, az USA-ban, Kanadában és  más gazdag országokban született csecsemők nagy része megünnepelheti a 100. születésnapját.

A tapasztalatok szerint az elmúlt században a fejlett országokban óriási mértékben, több mint 30 évvel növekedett meg a várható élettartam. A Németországhoz hasonló államok lakossága a felmérések szerint jelentősen csökken és elöregszik 2050-ra. Ugyanakkor a kutatók szerint azok, akik krónikus betegségekkel érik meg a 85 éves kort, hosszabb ideig képesek önállóan ellátni magukat, vagyis a társadalom ugyan idősebb lesz, de tovább marad aktív.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!