Hírek

2009.10.30. 05:27

Országépítők és gáncsoskodók

Egyetértek Orbán Viktorral, ugyanis 2010-től a szocialisták szerintem se fognak mást csinálni, mint gáncsoskodni, okoskodni, az ég világon mindenbe és mindenkibe belekötni, ami biztos iszonyú idegesítő lesz az ország építgetése közepette, dehát az ilyesmivel nem nagyon lehet mit kezdeni, aztán meg az is kétségtelen, hogy az MSZP-nek a destruktív ellenzéki magatartást illetően a létező legkiválóbb tanítómesterei voltak a Fidesz és Orbán személyében.

Stanga István

Azzal ugye, nem mondok túlságosan nagy újdonságot – hiszen beszétünk róla épp eleget –, hogy a Fidesz elnökét az élet valamennyi területén nagy harcosként tartják számon. De miután a múló évek még a politikusokat se kímélik, Orbán Viktor legendás küzdeni tudását a futballpályák helyett ma már csupán a politikai színpadon, és ott is főként a szónoki emelvényeken csodálhatjuk. Ami persze, nem baj, hiszen Madách Imre óta tudjuk, hogy mindnyájan küzdeni születtünk erre a világra („...az ember célja e küzdés maga”), csakhogy a legnagyobb ellenzék párt vezetőjének „legújabbkori” beszédei jószerivel már másból se állnak, mint a bal- és (szélső)jobboldali ellenségekkel megvívandó, kíméletlennél kíméletlenebb háborúk vízióiból, amely harcok – mindannyiunk „örömére” – nemhogy nem fejeződnek be a Fidesz esetleges választási győzelme esetén, de akkor kezdődnek csak igazán. Hogy honnan is veszem ezt? Nos, Orbán október 23-i nagytétényi szónoklatának egy viszonylag kevesebbet emlegetett részéből, amely azt mutatja, hogy a reménybeli kormányzópárt már a győzelem utáni időkre készül, amelyek talán még a jelenlegieknél is sokkalta vészterhesebbek lesznek..., már persze, ha hihetünk Orbán jövendölésének. Ám ebben a történetben korántsem az az igazán izgalmas, hogy a pártelnök fegyvert rántott (merthogy 1989 óta el se rakta), hanem az, amivel megindokolta, miért kell a 2010-es diadal után még a jelenleginél is keményebb csatákra számítani. Hát, azért, mert Magyarországot újjá kell(ene) építeni, csakhát ez nem lesz egyszerű, mivel „gáncsolni fog a múlt, azaz a mostani jelen, amely mindent megtesz, hogy visszatérhessen”.

No, már most, azt kell mondjam, szinte szóról szóra egyetértek Orbánnal, ugyanis 2010-től a szocialisták szerintem se nagyon fognak mást csinálni, mint gáncsoskodni, akadékoskodni, okoskodni, a kákán is csomót keresni, az ég világon mindenbe és mindenkibe belekötni (és még mondhatnék jó néhány szinonímát), ami biztos iszonyú idegesítő lesz az ország építgetése közepette, dehát az ilyesmivel nem nagyon lehet mit tenni, aztán meg az is kétségtelen, hogy az MSZP-nek a kizárólag a kontrázásra, a rombolásra berendezkedő, ízig-vérig destruktív ellenzéki magatartást illetően a létező legkiválóbb tanítómesterei voltak a Fidesz és annak elnöke személyében. Igen, és mivel Orbánék gyakorlatilag két cikluson keresztül követték azt a – nem túl szimpatikus, de a jelek szerint célravezető – stratégiát, amelyet már most, jó előre megelőlegeznek a minden bizonnyal ellenzéki szerepre kényszerülő szocialistáknak, nem igazán értem a Fidesz-elnök nagytétényi panaszát. Vagy azok a közismert orbáni „bölcsességek”, miszerint az ellenzéknek nem az a dolga, hogy agyba-főbe dícsérgessen, meg hogy nem síránkozni kell, hanem kormányozni, csak akkor érvényesek, ha éppen nem a Fidesz van hatalmon? És azt hogyan értsük, hogy a 2010-es vesztesek mindent megtesznek majd azért, hogy újra visszatérhessenek? Miért, vajon Orbán és a Fidesz nem tett meg mindent? Félreértés ne essék, mindezzel messze nem a „kölcsön kenyér visszajár” elvet akarom népszerűsíteni (jóllehet a szocialisták bizonyára ezzel érvelnek majd), ugyanis jómagam a kizárólag a „nem” szót ismerő ellenzéket meglehetősen kevésre becsülöm..., annál is inkább, mert – ahogy szokták volt mondogatni – csak „nem”-ekből lehetetlen bármit is felépíteni. Egy országot pedig különösen az..., akár Orbánék építik, akár más.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!