Hírek

2009.10.13. 12:13

Pénzhiánnyal küszködik az al-Kaida

Az afganisztáni tálibok pénzügyi helyzete sokkal jobb, mint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózaté, amely éppen az Egyesült Államok és szövetségesei erőfeszítéseinek hatására pénzszűkétől szenved, emiatt pedig csökken a befolyása.

mti

David Cohen, az amerikai pénzügyminisztérium államtitkár-helyettese elmondta, hogy a tálibok bűncselekmények széles körével teremtik elő az Afganisztánban állomásozó amerikai és más külföldi csapatok elleni támadásokhoz szükséges összegeket. Pénzt zsarolnak ki a máktermesztő afgán parasztoktól és a kábítószer-kereskedőktől, és védelmi pénzeket követelnek a legálisan működő afganisztáni vállalkozásoktól. Richard Holbrooke, az Afganisztánnal és Pakisztánnal foglalkozó amerikai különmegbízott nemrégiben pedig úgy nyilatkozott, hogy pénzük nagy részét Perzsa-öbölbeli magánszemélyektől kapják.

Cohen megjegyezte, hogy a tálibok pénzügyi forrásai az azok megszüntetését célzó nemzetközi erőfeszítések dacára egyre bővülnek. Az al-Kaida esetében ennek éppen az ellenkezője a helyzet: a terrorhálózat amerikai megítélés szerint évek óta a legsúlyosabb pénzhiánnyal küszködik. Ez annak az eredménye, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei régóta igyekeznek megakadályozni, hogy a terrorhálózatot gazdag szimpatizánsai támogassák, illetve igyekeznek meggátolni a terroristák pénzátutalásait.

Az al-Kaida az év első felében négyszer kért nyilvánosan anyagi támogatást szimpatizánsaitól tagtoborzásra és kiképzésre – tette hozzá Cohen, mindazonáltal figyelmeztetett: a jelenlegi helyzet gyorsan meg is változhat, mert továbbra is akadnak olyan gazdag emberek, akik készek anyagilag segíteni a terrorhálózatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!