Hírek

2009.10.28. 07:59

Sereghajtóból tényleg éltanulóvá válhat Magyarország?

Akár 5 százalékra is gyorsulhat a magyar gazdaság növekedése két év alatt – nyilatkozta a Bloombergnek Radoslaw Bodys, a Merrill Lynch szakértője. Hazai elemzők szerint azonban önmagában nem elegendő ehhez a költségvetési fegyelem és még az euróbevezetés sem.

VG

Utóbbi akár programmá is emelkedhet a választások során, jelenleg ugyanis viszonylag csekély áldozat árán teljesíthetnénk az előfeltételeket.

Az államháztartási hiány a recesszió hatását kiszűrve már most is 3 százalék alatt van, az infláció pedig még az évközi áfaemelés ellenére sem lépi túl sokkal a jegybanki célt. Az amerikai bankház optimizmusát sem a Pénzügyminisztérium, sem a Költségvetési Tanács nem osztja. Piaci szakértők szerint pedig már a 3 százalékos hosszú távú trend elérése is eredmény lenne.

Tény, hogy nálunk nem volt olyan mértékű költekezés, mint a régiós vagy a nyugat-európai gazdaságokban. Bartha Attila, a Kopint-Tárki kutatási igazgatója szerint a kiigazítás rövid távú hatásai pozitívak, de erőteljes fellendülésre 2010 után sem lehet számítani, főleg a foglalkoztatási korlátok fennmaradása miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!