Hírek

2009.10.29. 13:07

Szakíthat egymással a Hamász és a Fatah

Egyre valószínűbb, hogy véglegesen szakít egymással a két palesztin szervezet: a Gázai övezetben működő Hamász ugyanis nyíltan szembefordult a névleg még összpalesztin hatóság elnökével, Mahmud Abbasszal, aki a Fatah vezetője is.

MR1

A Hamasz bejelentette, hogy nem engedi a fennhatósága alatt álló területen, vagyis a gázai övezetben, hogy a Palesztin Hatóság fatahos illetékesei előkészítsék a január 24-ére kiírt választásokat. Vagyis Gázában nem tarthatnak voksolást, ami az övezet elszakadásának újabb lépcsőjét jelenti. A Hamász szóvivője törvénytelennek és alkotmányellenesnek minősítette a választási készülődést, az erre kinevezett bizottságot. A gázai hamászos belügyminisztérium azzal fenyegette meg az övezetben élőket, hogy büntetést kap, aki részt vesz a választásokon, vagy segíti a választási bizottság működését.

Közben az izraeli médiában több tévéhíradóban is arról volt szó, hogy Mahmud Abbasz jelenlegi elnök a visszavonulást tervezi, és állítólag arra kérte a Fatah vezetését, hogy tíz napon belül találják meg utódját. De ezt a hírt a palesztinok hivatalos forrásai cáfolták. Mahmud Abbasz azok után írta ki a választásokat, hogy kudarcba fulladtak a Fatah és a rivális Hamasz kibékülését célzó tárgyalások és jövő januárban véget ér az öt éve, 2005. januárjában megválasztott palesztin elnök és a palesztin törvényhozás mandátuma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!