Hírek

2009.10.26. 15:09

Szakmai helyett politikai döntés született a vasútról a Hungrail szerint

A HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesülés véleménye szerint továbbra is bizonytalanok a vasúti átalakításokra vonatkozó minisztériumi elképzelések, holott egyre közelebb van a következő menetrendi időszak kezdete.

Világgazdaság Online

A közösségi közlekedés átalakításáról szóló kormányhatározat számos intézkedést határozott meg az elképzelés végrehajtását illetően. A tárca holnapján elérhető információk alapján az Egyesülés véleménye szerint a vasúti személyszállítási szolgáltatások csökkentésének, a vonalbezárásokra vonatkozó elképzeléseknek nincsen szakmai megalapozottsága. Továbbra sem egyértelmű, hogy mely viszonylatokon tervezik a vasúti személyszállítás szüneteltetését, és melyeken a tényleges bezárást.

A vasút - sajátos rendszeréből fakadóan - relatív magas fix költségekkel működik, vagyis nehezen elképzelhető, hogy a vasúti személyszállítási szolgáltatások csökkentése, az autóbuszos közlekedési mód erősítése érdemi költségcsökkentést eredményezhet. Ugyanakkor az is elmondható, hogy azon vonalak bezárása, ahol eddig is alacsony volt a karbantartási munkákra vonatkozó forrás, a ráterhelt központi költségek miatt nem megtakarítást, hanem költségnövekedést okoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!