Hírek

2009.10.26. 11:02

Tölgyessy: A baloldal nem tud mit kezdeni a nemzeti érzéssel

Rendbontás nem volt az idei ünnepen, de továbbra sincs társadalmi egység, az ország nem tud mit kezdeni 1956-tal és a rendszerváltás húszéves évfordulójával – mondta Tölgyessy Péter a 180 percben. Az alkotmányjogász megfogalmazása szerint a gazdasági problémák mellett gond az is, hogy a magyar társadalom nem tud közösségként létezni.

MR1 - Kossuth Rádió

Szemben sok más országgal, Magyarországon alapvető gondok vannak a nemzettudattal, és ebben döntő szerepe van a 20. század feldolgozatlanságának – mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A baloldal uralkodó erejének a szemében mindenki reakciós és fasiszta, aki nem ért egyet az éppen irányadó irányvonallal – mondta Tölgyessy. Akár egy volt kommunista is lehet pillanatok alatt a fasiszták ügynöke.

 

1956 sok tekintetben fontos fordulat – folytatta az alkotmányjogász. A két vesztes világháború után nagyon rossz hírünk volt a világban, ebből törtünk ki a forradalommal. Újra jó volt magyarnak lenni. 1956 másik nagy jelentősége, hogy a később helyreállított diktatúra vezetői belátták, milyen könnyen összeomolhat a rendszerük. És 1956-tól számítható: a baloldal végképp nem tud mit kezdeni a nemzeti érzéssel.

A baloldal szinte csak a gazdasági növekedésre, sikerre akar összpontosítani, az egyéb szempontokról vagy nem vesz tudomást, vagy nem tartja fontosnak. Példa volt erre a Medgyessy-kormány, amely csak emelni akarta például a béreket, akár forrás nélkül is, mondván, így boldogok leszünk. Pedig világos, hogy a magyar társadalmat lehetetlen pusztán gazdasági növekedéssel boldoggá tenni – jelentette ki Tölgyessy Péter.

Ebből értett meg valamit a jobboldal, de ellentmondásosan. Orbán Viktor megpróbálta a rettenetes magyar borúlátást átváltani derűlátásra – fogalmazott az alkotmányjogász. Hihetetlen érzelmi közösséget tudott teremteni a jobboldalon. A saját legszűkebb közönsége úgy élte meg a kormányzását, mint egy szabályos, új honfoglalást, ugyanakkor azt sugallta, hogy csak az tartozik a nemzethez, aki a Fideszre szavaz, a baloldal eleve ki volt zárva Orbán Viktor világképében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!