Hírek

2009.10.26. 10:06

Veszélyben a jelzáloghitelesek - Változást sürget a Magyar Hitelszövetség

A Magyar Hitelszövetség javaslatot tett a jelzáloghitelt felvevő és más tartozással is rendelkező ügyfelek védelmében. Ennek értelmében 500 ezer forint alatti tartozás esetében mentesülne az ingatlan a végrehajtás alól, ha az arra terhelt hitelt rendesen fizetik.

Világgazdaság Online

A Magyar Hitelszövetség szerint a jelzáloghitellel rendelkezők jelentős részét fenyegeti a végrehajtás, mert jelzáloghitelükön kívül hitelkártya, személyi kölcsön vagy áruhitel költségei terhelik őket. Sajnálatos módon ehhez társul a többletterhekből vagy a fizetési fegyelem hiányából adódó késedelem, ami rövid időn belül az alacsony összegű hitelek, szolgáltatói szerződések felmondásához, majd ennek végrehajtási eljárás keretében történő behajtásához vezet.

A gond az, hogy a kisebb összegű hitelek törlesztésével kapcsolatos lemaradás akár az ügyfél lakásának elvesztéséhez is vezethet, még akkor is, ha annak jelzáloghitelét időben törlesztik. Amint a pénzintézet értesül arról, hogy elindult a végrehajtási eljárás, általában felmondja a lakásra felvett hitelt. A tulajdonosnak ezután nem sok esély van arra, hogy ismét hitelt vegyen fel ugyanerre az ingatlanra, vagy ha kap is hitelt, az válság hatására sokkal rosszabb paraméterekkel rendelkezik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!