Hírek

2009.11.16. 05:56

Betyárvilág Magyarországon?

A Betyársereg nagy példaképével, Rózsa Sándorral nem az a baj, hogy egy analfabéta bűnöző volt, aki 23 évesen került először börtönbe két tehén ellopásáért, és aki a szökése után tanyák egész sorát fosztotta ki, marhák és lovak garmadáját hajtotta el, hanem hogy egy közönséges gyilkos, akinek a lelkén két katona és a makói csendbiztos élete szárad, hogy az ötvenvalahány éves korában elkövetett postakocsi- és vonatrablásait már ne is említsük.

Stanga István

„Ne bántsd a magyart, mert pórul jársz” – szól annak a Betyárseregnek a jelmondata, amely a hírek szerint már korábban megalakult, de amelynek tagjai most látták elérkezettnek az időt arra, hogy a nagyközönség előtt is megmutassák magukat, vagy – ahogyan a Szent Korona Rádióhoz küldött közleményükben írták – „előlépjenek az erdő sűrűjéből”. A Magyarország megszállása (?) ellen küzdő, vezér nélküli, a jó bort, a pálinkát, illetve a szép nőket szerető csapat honlapjából és bemutatkozó videójából kiderül többek között, hogy Savanyu Jóska, Angyal Bandi, Zöld Marci, Sobri Jóska és Veszelka Imre kései utódai – akik Rózsa Sándort és annak valamikori seregét tekintik elődjüknek és példaképüknek – „nem szentéletű emberek és nem kiscserkészek”, hogy szemükben „a köztársaság törvényei nem sokat érnek”, hogy őket is „a hatalom kényszerített arra, hogy törvényen kívüli (...) büszke muszájbetyárok” legyenek, és hogy „nem fogadják el a kettős mércét, az elnyomást és az idegenek uralmát”. No, már most, hogy mennyire is tekinthető anakronizmusnak, ha a XXI. század elején valakik „betyárként” – betyárgúnyában, karikásostorral, fokossal stb. – harcolnak ilyen-olyan célokért, annak eldöntését az olvasókra bízom (merthogy itt a jelek szerint nem afféle indiánosdiról van szó), amiként nem minősíteném a Betyárseregbe való felvétel olyan kritériumait sem, mint hogy „kizárólag életerős, lehetőleg valamilyen küzdősportban jártas, kisportolt, jó kiállású férfiemberek, igazi harcosok jelentkezzenek”, valamint hogy „a büntetett előélet nem kizáró ok, hiszen a betyárok többségének van priusza”, mivel számomra sokkalta fontosabb azt tisztázni, hogy tudniillik az a betyárkép, amelyet a szervezet meghivatkozik, nem egyszerűen romantikus, hanem hazug, az a fajta betyárvilág pedig, amelyet olyan nagy nosztalgiával emleget, a valóságban soha nem létezett.  

Ott van mindjárt a nagy példakép, Rózsa Sándor..., vele nem egyszerűen az a baj, hogy egy analfabéta bűnöző, aki 23 esztendősen kerül első ízben börtönbe két meddő tehén ellopásáért, és aki a szökését követően tanyák egész sorát fosztja ki, marhák és lovak garmadáját hajtja el, hanem hogy egy közönséges gyilkos volt, akinek a lelkén két katona, valamint a makói csendbiztos élete szárad, hogy az ötvenvalahány éves korában elkövetett postakocsi- és vonatrablásait már ne is említsük. Ami meg az 1848/49-es szabadságharcban játszott szerepét illeti..., nos, tény és való, hogy 1848. októberében csatlakozott a szabadcsapatával a magyar seregekhez, ám különféle fegyelmezetlenségeik miatt (fosztogatás, egy romániai ortodox pappal való kegyetlenkedés, és így tovább) rövidesen szélnek eresztették az egész bagázst. Nagyon erős revízióra szorul továbbá mind Rózsa, mind pedig a többi betyár esetében „gazdagokat kifosztó, a szegényeknek adó” útonálló legendája is, amely történetek egyrészt szinte minden országban fellelhetőek (elég az olasz Rinaldo Rinaldini avagy a szlovák Juraj Jánošík életére és „munkásságára utalni”), másrészt azokból a világon semmi, de tényleg semmi sem igaz. Mindezek okán azután a XIX. század hírhedt  betyárjai – akik a betyárvilág egyik ismert kutatója szerint leginkább a szicíliai maffiózókhoz voltak hasonlatosak – nem egyszerűen nem örvendtek semmiféle népszerűségnek a kortársak körében, de kifejezetten rühellték őket. Na, szóval, ha a Betyársereg lelki szeme előtt az igazságos és jótékony, a nép körében nagy-nagy megbecsülésnek örvendő betyárok képe lebeg (lásd Robin Hood jól ismert legendáját), ki kell hogy ábrándítsam őket, merthogy ez a kép teljességgel hamis..., a jó bor, a pálinka és a szép nők „tisztelete” viszont szóról szóra igaz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!