Hírek

2009.11.25. 15:48

Borúsan látják kilátásainkat az elemzők

Az ING Investment Management (ING IM) globális vagyonkezelő londoni sajtótájékoztatóján tette közzé a 2010-es évre vonatkozó befektetési előrejelzését, amelynek értelmében a fontosabb makrogazdasági-, piaci- és iparági befektetési területek meglehetősen vegyes képet fognak mutatni.

Világgazdaság Online, ING Befektetési Alapkezelő

 Az ING IM szerint a kimagasló növekedési ütem és a kedvező globális likviditási körülmények miatt a fejlődő piacok továbbra is túl fogják teljesíteni a fejlett piacokat. Az eszközök allokációját illetően pedig a kockázatosabbak túlsúlyát várják az ING IM elemzői. „az alacsony kötvényhozamok hatására a befektetők a nagy kapitalizációjú, jó minőségű és magas osztalékfizetési rátát biztosító részvénystratégiákat keresik majd, emellett a magas minősítésű spread-termékek is népszerűek lesznek”.

A vagyonkezelő szerint a legnagyobb kockázatokat a jegybanki likviditási csomagok visszavonása, az újra elinduló kamatemelések, az olajár volatilitása és a pénzügyi szektor újraszabályozása jelentik, mindezek mellett az egyes kormányok fiskális politikájának sikerei vagy kudarcai ugyancsak jelentős hatással lesznek a kockázatok értékelésében. Az ING véleménye az, hogy ezek a feszültségek és kockázatok jelentenek majd nagyobb volatilitást 2010-ben a részvény- és kötvénypiacok számára.

Nemzetközi részvénypiacok

Az ING álláspontja szerint, habár a fejlődő piacok teljesítménye fenntartható és magas szintű gazdasági növekedése még mindig impozáns egy befektető számára, „már inkább olyan régióként érdemes rá tekinteni, mint amely már nem kizárólagosan, de még mindig tartogat kimagasló megtérülést hozó befektetési célpontokat a befektetőknek” – érzékeltette a hangsúlyok eltolódását Patrick Moonen, az ING IM szenior részvénystratégája.

Az ING IM előrejelzése szerint a fejlődő piacokon a profitnövekedés átlag feletti marad mind a sajáttőke-arányos megtérülés (ROE), mind a működési marginok tekintetében. Ez nagymértékben köszönhető a helyi gazdaságok erős makrogazdasági mutatóinak (megtakarítási ráta, GDP arányos államadósság, folyó fizetési mérleg-egyenleg és a privát szektor növekedési üteme). Ezt a kedvező folyamatot – néhány kivétellel – a fejlődő gazdaságok számára a növekvő alapanyagárak is segítik. 2010-ben a nyersanyag exportőrök az áremelkedésekből egyértelműen profitálni fognak, míg az importőrök számára ez inkább növekvő költségeket jelent. A fejlődő világ monetáris politika tekintetében sem lesz egységes, hiszen az infláció emelkedése nem mindenhol jelent majd problémát. A növekedési potenciál tekintetében 2010-re az ING jelentős javulást vár, hiszen a vállalatok további költségcsökkentések mellett növelni fogják az eredményeket is. Ez a kedvező folyamat várhatóan a jövő év első felében lesz megfigyelhető.

A jövő év valószínűleg a keresett és jól jövedelmező szektorok között is változásokat fog hozni. Az ING szerint a ciklikus szektorok már igen drágák, ezért a gazdasági kilábalás a defenzívebb szektorokat fogja újra a középpontba állítani. Az egészségügy és a telekom szektorok a leginkább érdekesek ebben a tekintetben, míg a tartós fogyasztási cikkeket gyártó cégekkel kapcsolatban indokolt a fokozott óvatosság. A nyersanyagszektor is népszerű lesz, hiszen profitálni fog majd az áremelkedésekből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!