Hírek

2009.11.19. 13:47

Elköszöntek a régiek, startoltak az új rádiók

Pár másodperccel éjfél után elindult a két új országos kereskedelmi rádió: a Sláger helyén jelentkező Neo FM és a Danubiust váltó Class FM. Hallgassa meg hogyan búcsúztak az elnémuló rádiók műsorvezetői.

forrás: comment.com, MTI

A leálló rádiók elköszönéssel és a régi emlékek felelevenítésével töltötték az utolsó órákat; a Slágeren egész nap kívánságműsor szólt, az utolsó négy órában pedig a munkatársak kérhettek dalt. Az MTI tudósítója a székház előtt éjjel 11 óra körül alig húsz virrasztó rajongót látott.

Hallgassa meg a Sláger Rádió és a Danubius utolsó perceit!

A Class FM potenciálisan az ország lakosságának 81, míg a Neo FM a 67 százalékát éri el. A hét évre szóló műsorszolgáltatási jogosultságot október 28-án ítélte oda a – két-két versenytársat, köztük az eddigi koncesszióbirtokosokat maga mögé utasító – pályázóknak az Országos Rádió és Televízió Testület.

Himnusszal, köszöntővel indult a NeoFM

A Himnusszal és köszöntővel kezdte meg adását a NeoFM kevéssel éjfél után; az első felhangzó zene a Neked írom a dalt volt a Locomotiv GT-től, majd Robbie Williams Let me entertain you, azután pedig a Black Eyes Peas Let''s get started című dala szólt.

Az előre felvett köszöntő szövegben Nagy Sándor - aki az azonos tulajdonosi kör kezében lévő Radiocafé "hangja" - azt mondta: "e perctől egy új rádió szól ezen a frekvencián. (...) Szólni fogunk 10 millió ember életében, jó és rossz napokon, nehéz és boldog pillanatokban". A köszöntőt követően az ideiglenes stúdióban összegyűlt húsz főnyi stáb tapssal és pezsgővel ünnepelte a NeoFM adásának első perceit.

Hegyi György, a NeoFM főszerkesztője az MTI-nek az átállást követően elmondta, hogy a rádió a kezdetekben 8500 darabos zenei adatbázisból válogat, amit később 10 ezerre fognak növelni. Folyamatosan mérik majd a játszott zenék ismertségét, népszerűségét, ennek alapján igazítják majd a kínálatot. "Nem csak kiszolgálni, formálni is szeretnénk a közízlést. Erre egy országos frekvencia képes, ez felelősség és lehetőség is, élni szeretnénk ezzel" - mondta. Arra a kérdésre, hogy kik a vetélytársaik, úgy válaszolt: annyiban hasonlítani fog a Petőfi rádió zenei kínálatára a NeoFM-é, hogy "friss szemléletet" képviselnek majd.

A volt Sláger rádiós műsorszámokkal kapcsolatban a főszerkesztő közölte: a Bumeráng elhódítása mindenkinek "ésszerű piaci célja, aki fix és lelkes hallgatottságot szeretne", tárgyaltak is a rádióval a műsor átvételéről, de mindennek még személyi és jogi akadályai is vannak.

István Dániel továbbra is mikrofonközelben lesz, hétvégente a kívánságműsort fogja vezetni - mondta Hegyi György. Műsort kap majd a NeoFM-en Winkler Róbert és Bazsó Gábor is, akik az Ezeröcsi című műsorral a délutáni sáv húzó műsorát vezetik majd. Az esti műsorsávban egy véleményütköztető műsor lesz Álláspont címmel, benne a főszerkesztő szerint "megtanulhatnak kulturáltan megbeszélni" bizonyos témákat.

Ezzel kapcsolatban a főszerkesztő hangsúlyozta, nemcsak reggel, hanem délután is lesz "show" a Neo FM-en, a zene aránya pedig 90 százalék fölött lesz. A műsorstruktúra és a zenei lista megalkotásánál támaszkodtak a Radiocafé-ra, amelyben az FM1 konzorciumnak szintén van érdekeltsége. "Nekünk a Radiocafé az anyánk" - hangsúlyozta, hozzátéve: a Radiocafé minőségi szemléletét szeretnék a Neo FM-en is "sugározni". Műsort kap a Café két korábbi műsorvezetője, Tóth Betti és Rutai Gábor is - tette hozzá.

Az ORTT október 28-i döntése alapján az eddig a Sláger által használt frekvencián a NeoFM, a Danubius eddigi hullámsávján a Class FM szól csütörtöktől, hét éven át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!