Hírek

2009.11.20. 06:00

Mit ne tegyünk állásinterjú alatt?

A Society for Human Resource Management 500 fő bevonásával készített felmérése szerint a HR vezetők 40 százaléka megbocsáthatatlannak tartja, ha az állásinterjú közben megcsörren a jelentkező telefonja. Szintén "öngyilkos" lépés, ha a pályázó idő előtt kérdez a juttatásokról vagy a szabadságolásról. A Világgazdaság Online összegyűjtötte a legjellemzőbb hibákat, amelyeket az álláskeresők az interjúk során elkövetnek.

Világgazdaság Online - Faludi Linda

A Society for Human Resource Management ötszáz HR szakértő bevonásával vizsgálta meg, melyek azok a hibák, amelyek jelentősen leronthatják vagy lenullázhatják az álláskeresők esélyeit egy-egy interjú során. Természetes, hogy a jelölteknek a résztvevők szerint teljesen felkészülten kell érkezniük az interjúra. Viszont hiába treníroznak az alkalomra, ha a beszélgetés közben megcsörren a telefonjuk, mivel a megkérdezettek 40 százaléka szerint ezzel el is veszítették esélyüket az állásra. A késés szintén megbocsáthatatlan, de az is búcsúzhat a remélt állástól, aki a volt munkáltatóját szidja.

A The Wall Street Journal szerint akadnak olyan problémák is, amelyek meglepőnek tűnnek, ilyen például az, ha a jelentkező túl családias hangot üt meg az interjúztatóval. Viszont ez a hiba csak a felmérés résztvevőinek 20 százaléka szerint végzetes. Nem úgy, mint az önéletrajzban felejtett helyesírási hiba, ami a HR szakértők 58 százaléka szerint megbocsáthatatlan. Ennél is szigorúbb elbírálás alá esik a provokatív öltözet (67 százaléka nem ad esélyt a jelöltnek ebben az esetben).

A bér és szabadságolás kérdése a legérzékenyebb pont. A HR szakértők szerint a jelentkezők sokszor túl gyorsan hozakodnak elő ezzel a témával, ahelyett, hogy megvárnák az interjút követő beszélgetést. Ez sem biztos, hogy tökéletes taktika, mivel a fejvadászok 38 százaléka úgy véli, a jelöltnek egyáltalán nem kell a fizetésről beszélnie, hacsak az interjúztató nem kéri erre. Az olyan klisék, mint „ez álmaim állása” visszatetszést keltenek a fejvadászokban, akik szerint a jelentkezőnek nem szavakkal, hanem tettekkel igazolnia, hogy az átlagtól eltérően gondolkozik. Az interjúra a többség szerint nem célszerű üres kézzel érkezni – a tollat, jegyzetfüzetet vagy az önéletrajzot végig érdemes kézben tartani, ez segít a koncentrációban.

A Fortune magazin az Ol Partners HR menedzsereit kérdezte meg a témában. Szerintük a legsúlyosabb hibák közé tartozik, ha a jelentkező nem megfelelő információkkal rendelkezik a cégről, ezért a jelentkezőknek az interjú előtt érdemes alaposan tájékozódniuk a vállalatról. Nem járnak jól azok a jelentkezők, akik mindenkinek meg akarnak felelni: csak a megjelölt kvalifikációk legalább 75 százalékával rendelkezők indulnak eséllyel. A lap által megkérdezett szakértők szerint sokan nem állnak készen nehéz kérdések megválaszolására, ezért nem árt felkészülni a beszélgetésre: begyakorolni egy 90 másodperces beszédet a karrierről és átgondolni a várható kérdéseket. De a legnagyobb hiba az Ol Partners szerint az, ha a jelentkező nem kéri, hogy övé lehessen az állás. Mint mondják, megéri az interjú végén felsorolni, milyen tudást hozhat a céghez az álláskereső és lehetőséget kérni arra, hogy ezt bizonyíthassa is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!