Hírek

2009.11.17. 05:59

Sajóbábony ürügyén

Bár a sajóbábonyihoz hasonló történetek során a tragédiát eddig sikerült elkerülni, semmi kétségem sincs afelől, hogy amennyiben a cigánysággal kapcsolatos problémák továbbra is megoldatlanok maradnak, úgy előbb-utóbb valami jóvátehetetlen történik. Vagy éppen ez lenne a cél?

Stanga István

Bár még ez idő szerint sem teljesen világos, miért és hogyan szabadultak el az indulatok a hétvégén Sajóbábonyban, annyi bizton kijelenthető, hogy az ez év júliusától városi rangra emelkedett borsodi településen olyan események játszódtak le, amelyek már-már azok igazát látszanak alátámasztani, akik szerint az országban küszöbön áll egy cigány-magyar polgárháború. És ez a megállapítás még akkor is igaz, ha mára kiderült, hogy a szombaton és vasárnap történtekről szóló legelső híradások – amelyek ezernyi roma és több száz gárdista jelenlétéről, valamint tömegverekedésekről számoltak be – szerencsére meglehetősen túlzóak voltak, s sokkal inkább az érzelmek felkorbácsolására voltak alkalmasak, mint a valós helyzet bemutatására, amely egyébként a legkülönfélébb szándékokat szolgáló hangulatkeltés nélkül is meglehetősen súlyosnak nevezhető. Normális légkörben ugyanis olyan aligha fordulhatna elő, hogy egy, a Jobbik által szervezett lakossági fórum kis híján etnikai zavargásokra emlékeztető eseményekbe torkollik, amelyekben minden megtalálható, amitől csak tartani lehet: feldühödött, a magyarok kiirtásával fenyegetőző cigányok, az ellenük több településről összesereglő gárdisták, félelem és fizikai erőszak, a helyzet kezelésére és az elszabadult indulatok megfékezésére csak nagy-nagy nehézségek árán képes rendőrség, és így tovább, és így tovább. És bár a tragédiát ezúttal – jobbára a véletlennek köszönhetően – sikerült elkerülni, nem igazán sok kétségem van afelől, hogy amennyiben a legnagyobb lélekszámú hazai kisebbséggel kapcsolatos problémák továbbra is megoldatlanok maradnak, előbb-utóbb valami jóvátehetetlen történik. Vagy éppen ez lenne a cél?

E kérdés felvetése annál is inkább jogos, mivel az elmúlt időszakban mind gyakrabban és gyakrabban találkozni olyan véleményekkel, miszerint az etnikai konfliktusok kiéleződése nem igazán tekinthető véletlennek, már amennyiben abból a politikai erők egyike-másika a közelgő választások során komolyan profitálhat. A (szélső)jobb ez ügyben például az MSZP-re mutogat, mondván, a „háborús” viszonyok mindenképpen a kormányon lévőknek kedveznek, a népszerűségük mélypontján lévő szocialistáknak pedig amúgy sincsen más esélyük, mint a már többször bevált riogatással próbálkozni, míg a baloldalon – és persze, nem ritkán a Fideszben is – úgy vélik, a cigánysággal szembeni indulatok további erősödéséből az a Jobbik húzhat hasznot, amely csak és kizárólag a kisebbségellenes retorikájának köszönheti, hogy napjainkra az ország harmadik legerősebb pártjává és a 2010-es választások egyik biztos „befutójává“ vált. Persze, nem csupán a „cui prodest” kérdésre nehéz választ adni, hanem arra is, hogy tudniillik kit vagy kiket terhel a felelősség azért, hogy kis hazánkban a sajóbábonyi történésekhez hasonló dolgok most már bármikor előfordulhatnak. Vajon azokat a szocialistákat és liberálisokat, akik a hangzatos szólamokon túl  mást nemigen tettek a cigányságért, a vidék közbiztonságának javításáért és a rendőrség megerősítéséért? Esetleg azt a Fideszt, amely úgyszintén  „megdolgozott” azért, hogy a rendőrség tekintélye mára a nullával legyen egyenlő? Vagy az a Jobbik lenne a legfőbb felelős, amely – hogy a Magyar Demokrata Fórum tegnapi közleményét idézzem – „folyamatosan muníciót gyűjt a romák ellen (...) gyűlöletre, kirekesztésre uszítja a lakosságot (...) cigányterrorról beszél, kihasználja és erősíti is a romaellenes hangulatot”? Szó mi szó, nem könnyű eldönteni. Ám bárhogy is van, abban igazat kell adnom Orbán Viktornak, hogy sem különféle önvédelmi szervezetek, sem pedig ide-oda masírozgató félkatonai alakulatok nem vehetik át az állam szerepét. Azt ugyanis nem rendnek, hanem anarchiának hívják. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!