Hírek

2009.12.26. 19:29

Egységesül és egyszerűsödik az eredetiségvizsgálat

Egyenértékű és egymásnak megfeleltethető lesz a különböző vizsgálóállomásokon végzett eredetiségvizsgálatok eredménye, miután a vizsgálóállomásoknak a jövő évtől egységes feltételeket kell alkalmazniuk a jelenleg alkalmazott ötféle vizsgálati technológia helyett.

MTI

 A hatósági ügyintézés egyszerűsítését és gyorsítását célozza továbbá az úgynevezett "egyablakos", illetve elektronikus ügyintézés lehetőségének bevezetése. A műszaki vizsgálat és az eredetiségvizsgálat egyaránt elvégezhető lesz a megfelelő technikai feltételekkel ellátott tanúsító szervezetek vizsgálóállomásain, az előzetes eredetiségvizsgálatért fizetendő díj összege változatlan marad.

A közreműködő szervezetek eredetiségvizsgálatban történő részvételének elengedhetetlen feltétele az Nemzeti Közlekedési Hatósággal kötött érvényes hatósági szerződés. A vizsgálóállomások közvetlen informatikai kapcsolatban lesznek a központi rendszerrel, az egységes informatikai alkalmazás segítségével pedig egyszerűbbé válik a vizsgálathoz kapcsolódó adminisztráció.
 
Az előzetes eredetiségvizsgálatot elsősorban bűnmegelőzési szempontok miatt vezették be 1998-ban, a vizsgálat 2004-től működik hatósági eljárás keretében. A bevezetést követően jelentősen csökkent a gépjármű-lopások száma. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala mintegy 4.500 hatósági feljelentést tett az elmúlt öt évben az eredetiségvizsgálati eljárás során felfedezett hiányosságok miatt, bűncselekmény gyanújával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!