Hírek

2009.12.28. 09:21

NYESZ – Csütörtökig 100 ezer forint "ajándékba!"

Talált pénz lehet a nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ) utalt befizetések után kapható adójóváírás azoknak, akik még a következő néhány napban lépnek. A NYESZ számlára még idén befizetett megtakarítás 30 százalékát, de maximum 100 ezer forintot vissza lehet igényelni a személyi jövedelemadóból.

Világgazdaság Online

Ha a NYESZ számlán december 31-ig idén befizetett összeg eléri a 334 ezer forintot, akkor támogatásként 100 ezer forint jóváírás kapható a 2009-es évre bevallott személyi jövedelemadóból. A 2020. január 1. előtt nyugdíjba vonulók esetében még nagyobb a támogatás, az adókedvezmény összegének felső korlátja ugyanis 130 ezer forint. Ez az adóvisszatérítés független az egyéb jövedelmektől és adókedvezményektől, tehát nem az önkéntes nyugdíjpénztári kedvezmény helyett, hanem attól függetlenül vehető igénybe.


 
„A NYESZ számla azoknak nyújt jó lehetőséget, akik gondolnak nyugdíjas éveikre és tudatosan kezelik pénzügyeiket. Azért érdemes ezzel a megoldással takarékoskodni, mert az adójóváírás, a kamatadó alóli mentesség és a jól megválasztott befektetések révén jelentősen gyarapodhatnak megtakarításaink.” – mondta el Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója.
 
A nyugdíj-előtakarékossági számla olyan speciális értékpapírszámla, amely az öngondoskodás államilag támogatott lehetőségét teremtette meg 3 évvel ezelőtt. Ebben a konstrukcióban az előtakarékoskodó a nyugdíjba vonuláskor veheti fel a választott befektetés tőkéjét, annak hozamait, valamint az ehhez kapcsolódó állami támogatások összegeit azok hozamaival is kiegészítve. A nyugdíj-előtakarékossági számlákra befizetett összegek után az előtakarékoskodó adókedvezményre jogosult, megtakarítását tetszés szerinti összegben, időpontban, és gyakorisággal helyezheti el a számlán. Továbbá a NYESZ-en befektetett megtakarítás hozamát nem terheli a 20 százalékos kamatadó.
 
A NYESZ esetében megválasztható, hogy a nyugdíjcélú előtakarékoskodás milyen befektetésbe kerüljön, ez a tetszőleges portfolió-összetétellel az időtartam alatt a befektetési környezet és a befektető kockázatviselő képességének változásával alakítható.
 
A nyugdíj-előtakarékossági számlák bevezetése a magyarországi nyugdíjrendszer negyedik pilléreként a nyugdíjas évekre készülődést segíti elő, a magyar nyugdíjrendszer kötelező elemein az állami öregségi nyugdíjon, a magánnyugdíjpénztári befizetéseken és az önkéntes nyugdíjpénztári koncepción túlmutatva. A NYESZ-en tartott megtakarításokhoz normál esetben a nyugdíjkorhatár elérésekor, vagy nyugdíjba vonuláskor, de minimum 3 év takarékoskodás után lehet hozzájutni. A nyugdíj előtti hozzáférés lehetőségét nem zárja ki a törvény, de szigorú adózási és támogatás visszafizetési rendelkezésekhez köti.
 
A NYESZ számlával nem rendelkezők dolga sem nehéz, hiszen a legtöbb pénzintézetnél még a héten lehet elintézhető a számlanyitás és a befizetés. A kereskedelmi bankoknál már több mint 60 ezer magánszemély nyitott NYESZ számlát. Sok esetben a számlatulajdonosok azért választották ezt a hosszú, akár több évtizedre szóló megtakarítási formát, mert kalkuláltak az adójóváírással. Az új szabályozás megteremti annak lehetőségét, hogy a NYESZ számlán gyűjtött megtakarítások átvezethetők legyenek a januárban induló tartós befektetési számlára. Ez esetben azonban az utolsó két évben kapott adójóváírást 20 százalékkal növelt értéken kell visszafizetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!