Hírek

2010.02.04. 10:17

Az ország legnagyobb problémája, hogy a hazugság polgárjogot nyert

Kemény kritikával illette a hazai gazdasági és politikai élet vezetőit Vizi E. Szilveszter a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége és a Vasegerszegi Közéleti Klub rendezvényén tartott előadásában. Az MTA korábbi elnöke a tudóstársadalmat is felelősnek tartja a kialakult helyzet miatt.

Világgazdaság Online

A Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége a Vasegerszegi Közéleti Klubbal karöltve immár második alkalommal szervezett emléknapot a helyi szervezet szellemi atyjaként is ismert, 2007-ben elhunyt prof. dr. István Lajos emlékének. A rendezvény díszvendége, prof. dr. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke az emléknapon nemcsak István Lajos munkásságát méltatta, de beszédében kitért a jelen politikai-gazdasági helyzet kiváltó okainak feltárására, s felvázolta a kilábalás lehetséges útját is.

Az esemény mottójával összhangban, miszerint „mind a világ, mind pedig hazánk fejlődése zsákutcába jutott”, a professzor kifejtette, „a jelen helyzet oka abban keresendő, hogy a tudomány, a gazdaság és a technika exponenciális előretörését nem kísérte olyan morális előrelépés, amely megszabhatta volna a különböző vívmányok felhasználási kereteit. Az ország legnagyobb problémája, hogy a hazugság polgárjogot nyert – az erkölcsi válság persze világméretű, s végső soron eme bizalmi deficit miatt dőlt össze a gazdasági dominó”. A jelen világ képlete szerint a tudás és az információ együttese biztosítja a hatalmat, a professzor szerint azonban e siker-képletből hiányzik még egy tényező: az erkölcs. Különösen igaz ez Magyarországra, ahol a felmérések tanúsága szerint az emberek egyáltalán nem bíznak a kormány szavában, s még kevésbé a politikai pártokban. A professzor mindemellett azt is kifejtette, hazánk versenyképességének visszaesésében ugyanakkor egyaránt hibás a gazdaság és a tudóstársadalom is, azáltal, hogy a felhalmozott szellemi tőkét nem sikerült gazdasági haszonra váltani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!