Hírek

2010.02.19. 07:18

Pozsony már az EU leggazdagabb régiói között

Miközben Prága és Pozsony is az EU leggazdagabb régiói közé tartozott 2007-ben a vásárlóerő-paritáson számított egy főre jutó GDP tekintetében, a Budapestet magában foglaló Közép-Magyarországon ez a mutató éppcsak meghaladta az uniós átlagot.

VG

A 27 tagállam 271 NUTS–2 szintű régiója közül (ilyenből Magyarországon hét van) 2007-ben is Belső-London bizonyult a leggazdagabbnak az EU-átlag 334 százalékára rúgó GDP-vel. A másik véglet – 26 százalékkal – a bulgáriai Severozapaden.

A cseh főváros – megelőzve Bécset – 172 százalékkal az előkelő 5. helyen szerepel, Pozsony pedig 160 százalékkal a 12. Az Eurostat számítása szerint minden hetedik régióban haladja meg az egy főre eső GDP az uniós átlag 125 százalékát.

Ennél jóval többen vannak viszont a szegények: négyből egy térség a 75 százalékos szintet sem éri el. A magyar régiók közül Közép-Magyarország kivételével mindegyik ez utóbbi kategóriába tartozik.

Az adatok értelmezése kapcsán az Eurostat megjegyzi, azokat nagyban torzíthatják az ingázók, javítva azon térségek GDP-adatait, ahová sokan járnak át máshonnan dolgozni, és viszont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!