Hírek

2010.03.23. 10:46

A bolgárok szerint nem volt fegyver az izraeli gépeken

Nem volt fegyver, illetve fényképezésre vagy hírszerzésre alkalmas felszerelés a bolgár és a török hatóságok szerint annak a két izraeli repülőgépnek a fedélzetén, amelyek Magyarország légterébe is berepültek március 17-én.

MTI

Bulgária, Törökország és Románia illetékes hatóságai is azt közölték: az izraeli repülőgépek a szükséges engedélyek birtokában haladtak át a légtéren, és gyakorló repülést végeztek. Az átrepülésre szóló engedélyt március 17-re, a Nevatim-Budapest-Várna-Nevatim útvonalra adták ki, amikor végre is hajtották a repüléseket.

A bolgár külügyminisztérium honlapján arról tájékoztatott, hogy Izrael szófiai nagykövetsége március 1-jén jegyzékben engedélyt kért arra, hogy Izrael állam két repülőgépe két irányban is átrepülhessen az ország légterén gyakorlat céljából. A jegyzékben leírták a repülőgépek jellemzőit, és pontosították, hogy fedélzetükön nincs fegyver, sem pedig felderítő berendezés.

Az átrepülésre szóló engedélyt március 17-re, a Nevatim-Budapest-Várna-Nevatim útvonalra adták ki, amikor végre is hajtották a repüléseket. Az izraeli gépek leszállás nélkül kétszer alacsonyan átrepültek a várnai repülőtér fölött, részeként a rutinszerű gyakorlatozási tevékenységnek - közölte a szófiai külügyminisztérium. A tárca hozzátette: az átrepülésre szóló engedély kiadása szokásos eljárás. 2009-ben külföldi repülőgépek 3231 esetben kaptak repülési engedélyt Bulgáriában, és 61 állandó diplomáciai engedélyt is kiadtak a bolgár légtéren való átrepülésre.

A török légierő parancsnoksága is megerősítette, hogy a két izraeli repülőgép a szükséges engedélyek birtokában haladt át a török légtéren - írta március 22-i keltezéssel a Muslim News hírportál. Az engedélyeket a török hatóságok egyebek mellett azzal a feltétellel adták ki az izraeli gépeknek, hogy fedélzetükön nem szállíthatnak "fényképezésre, felderítésre vagy hírszerzésre alkalmas elektronikus berendezéseket" - olvasható a török légierő közleményében.

A román védelmi minisztérium ugyancsak azt közölte, hogy a két Gulfstream típusú izraeli harci repülőgép engedéllyel repült át Románia felett március 17-én. A gépek légi navigációs gyakorló repülést hajtottak végre - közölte a tárca.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!