Hírek

2010.03.30. 05:15

Hogyan nyírjuk ki az MDF-et

Bár számomra is világos, hogy mind a szocialista pártnak, mind pedig a Fidesznek és a Jobbiknak az az érdeke, hogy minél kevesebb ellenféllel kelljen osztozni a szavazatokon, azt a jogászkodást – még pontosabban: zugjogászkodást –, amelyet a három párt az MDF végleges „kinyírása” érdekében bemutatott, nagyon-nagyon szánalmasnak tartom.

Stanga István

Ha hiszik, ha nem, magam akármekkora összegben fogadtam volna arra, hogy akadnak majd olyan „magánszemélyek” (értsd: pártok által felbérelt illetők), akik a Legfelsőbb Bíróságon támadják meg a Magyar Demokrata Fórum budapesti és országos listáját. Az is igaz természetesen, hogy nagy kockázatot egy ilyen fogadással nem vállaltam volna, hisz az előzmények ismeretében megjósolható volt, hogy a Dávid Ibolya által vezetett politikai alakulat névsorainak eddigi kálváriája tovább folytatódik. Az előzmények ismeretében, mondom, hiszen – amint erről a médiumok igen részletesen beszámoltak – korábban a Fővárosi Választási Bizottságban „kaszálták” el az egykor szebb napokat is látott párt budapesti listáját, méghozzá olyan „példamutató” összefogás (más megközelítésben: „nagyon-nagykoalíció”) révén, amelyre az ember nem is számítana az MSZP, a Fidesz és a Jobbik részéről. És bár az Országos Választási Bizottság utóbb megváltoztatta a meglehetősen sajátságos jogértelmezésről és – teszem hozzá – rendkívül  erős gyomorról, meg persze, jó vastag arcbőrről tanúskodó döntést (azaz mindkét listát nyilvántartásba vette), most mégis a Legfelsőbb Bíróságnak kell kimondania a végső szót ebben az igencsak ízléstelen ügyben, amely  elég sokat elárul derék pártjaink demokrácia-felfogásáról. Rendben van, azt jómagam is tudom, hogy a választási harcokat, akárcsak a valóságos háborúkat, nem rózsavízzel vívják, ám ettől még csodálkozhatok azon az elszántságon és azon a vehemencián, amellyel a három – egymást amúgy tiszta szívből gyűlölő – párt rárontott az élet-halál harcát vívó MDF-re...., amely emiatt most már az én szimpátiámat is bírja.

Nem szeretnék képmutatónak látszani, ugyanis számomra is világos, hogy mind Mesterházyéknak, mind Orbánéknak, mind pedig Vonáéknak az az érdekük, hogy minél kevesebb ellenféllel kelljen osztozni a szavazatokon, mindazonáltal azt a jogászkodást – még pontosabban: zugjogászkodást –, amelyet a három párt az MDF végleges „kinyírása” érdekében bemutatott, nagyon-nagyon szánalmasnak tartom. Ne értsenek félre, egyetlen szót se szólnék, ha Dávid Ibolyáék a saját töketlenkedéseiknek „köszönhetően” esnének ki a további versengésből (hiszen nem volt még párt, amely egy választási kampány során ennyi szarvashibát csinált, jóllehet a karmesteri pálca az elméletben állítólag kitűnően felkészült Somogyi Zoltán kezében van), mindez azonban korántsem jelenti azt, hogy a szocialisták, a Fidesz, valamint a Jobbik közös szarkeverését akár csak a legkisebb mértékben is megérteném, pláne pedig helyeselném. Ám nemcsak azért nem értem meg és nem helyeslem, mert e pártok a Fővárosi Választási Bizottságban elképesztő arcátlansággal, a látszatra se adva, egymásnak is ellentmondó döntéseket hozva próbálták meg ellehetetleníteni a legkevésbé veszélyes vetélytársat  hanem mert a „hármak” az MDF elleni akciójuk során a saját elveikre is hatalmas ívben tojtak. Vagy amikor Bokrosékat kell leradírozni a pályáról, akkor Vonáék számára nem „börtöntöltelékek” és „hazaárulók” gyülekezete a szocialista párt? Aztán az MSZP-t sem zavarja, hogy azzal a Jobbikkal közösködik, amelyet jószerivel naponta bélyegez rasszistának, gyűlöletkeltőnek, fasisztának? És vajon a Fidesz teljesen nyugodt lélekkel szavaz együtt a „két szélsőséggel”? Kérdések, amelyekre valamennyien tudjuk a választ. Így aztán nem is csodálkozunk. Hacsak azon nem, hogy mindig van lejjebb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!