Hírek

2010.03.17. 10:11

Leszavazták a gyermekorvosokat

Piros, sárga, zöld – pofonegyszerű jelzés lenne arra, hogy melyik élelmiszer mennyit tartalmaz a túlzott mértékű bevitel esetén egészségtelen összetevőkből (cukorból, zsírból). Hiába javasolja azonban a rendszer kötelező bevezetését az orvosi szakma, az Európai Parlament illetékes szakbizottsága elvetette az ötletet.

Világgazdaság Online

Az európai gyermekorvosok szövetsége még a sorsdöntőnek minősített szakbizottsági ülés előtt levélben kérte az EP-képviselőket, ne kizárólag a gyártók érdekeit tartsák szem előtt az élelmiszerek tápanyag-tartalmának kötelező feltüntetéséről szóló szavazás során – tudósít a Spiegel Online. A jelzőlámpa-szerű adatközlés általánossá tétele révén többet lehetne tenni a fogyasztók egészségéért, mint a legnagyszerűbb egészségügyi reformmal – értett egyet az orvosok javaslatával Karl Lauterbach, a német szociáldemokrata párt illetékes szakpolitikusa is.

Miről is van szó? Az EP-ben jelenleg zajlik az élelmiszerek beltartalmáról készülő uniós irányelv vitája. Ennek során Renate Sommer német néppárti képviselő a dosszié kezeléséért első számú felelősséget viselő jelentéstevő. A CDU színeiben politizáló Sommer határozottan kiállt a jelzőlámpa-besorolás kötelezővé tétele ellen, s álláspontját végül a szakbizottság többsége is támogatta.

Ehelyett olyan megoldást támogattak, amely csupán számokban kifejezve teszi kötelezővé az élelmiszerek 100 grammjára vetítve az energia-, a zsír-, a telítetlen zsírsav-, a szénhidrát-, a cukor- és sótartalom feltüntetését. Előírnák továbbá a potenciálisan allergizáló anyagok meglétének közlését is. A húsok, a tejtermékek és a gyümölcsök esetében kötelezővé tennék a származási hely megadását. Külön figyelmeztetés rányomtatását írnának elő a génmódosított, illetve a nanorészecskékkek kezelt élelmiszerek csomagolására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!