Hírek

2010.03.25. 09:50

Stumpf: Aki nem korrupt, az lúzer - Videó

Stumpf István szerint a pénzügyi válság kiélesítette a köz figyelmét, Magyarországon pedig hármas válság tapasztalható. Ezek a társadalom morális válsága, rendszerváltás válsága, valamint a pénzügyi válság. A hatások összecsengése nyomán tűrhetetlenné vált a korrupció szintje a közvélemény szemében.

Világgazdaság Online

Robert Reich Szuperkapitalizmus című munkájára hivatkozva Stumpf emlékeztetett arra: a törvényhozás mögött rejlő alkufolyamatok elrejtve működnek, így jelentős korrupciós hálózat alakulhat ki, amely hosszabb távon alááshatja a szuperkapitalizmust is.

A good governance elmélete azt feltételezte, hogy a kormányzat önmagában nem alkalmas a megfelelő irányításra, ezért más szereplőket, például magán cégeket is be kell vonni. Csakhogy ez a folyamat kizárólag az üzleti szféra bevonásával valósulhat meg. Hogy ezt a tevékenységet lobbinak vagy demokratikus eljárásnak nevezzük, az meglátás kérdése.

Az erős állam legalább olyan feltétele a korrupció megelőzésének, mint az állam szerepének csökkentése, a foglalkoztatottság növelése. Megyei rendőrfőkapitányok elmondták, hogy alacsony fizetésük mellett erős a kísértés, hogy elfogadjanak 15 ezer forintot a gyorshajtóktól. A kérdés az, hogyan lehet a jelenlegi klímát megváltoztatni? Hiszen ma a korrupció általános és nem kivétel. Ha az állam látványosan sérti meg a saját maga által megalkotott szabályokat, ezzel normasértésre hívja fel a polgárokat.

Ide tartozik az áfa időben történő visszatérítése, a 30 napos fizetési határidő, stb. Tehát az állam megerősítése mellett védettséget kell teremteni a közszférában dolgozók számára. Megfelelő életpályával, fizetéssel és a szankciók kilátásba helyezésével lehet változtatni a helyzeten. Ma a politikai zsákmányrendszer része a közigazgatás, a rendszer kaotikus és nincsenek minőségi jogászaink a közszférában.

A klíma ma kedvez a korrupciónak, hiszen aki nem ezt a stratégiát alkalmazza, az lúzer. A hazai kampányfinanszírozási rendszer a korrupció melegágya és több elemző cég is tett javaslatot ennek átalakítására, csak határozott politikai szándék szükséges a megvalósítására. A közbeszerzési rendszer a másik bázis, ennek bonyolultsága szakmailag megnehezíti átlakítását, de a probléma megoldható. Szintén mósodításra szorulnak az összeférhetetlenségi szabályok.

Újdonságot jelent a tanúvédelmi program és az új szabályok, amelyek enyhítik azok büntetését, akik segítik a nyomozást. Számtalan eszköz áll rendelkezésre a bűncselekmények felderítésére, de az államnak kell élen járnia a normák betartásában. Helyre kell állítani a közszféra működésének etoszát. Ha az üzleti szféra profitmaximalizálási lehetőséget lát a korrupcióban, akkor ezt fogja tenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!